Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY

Kachna na jablkách s brambovým knedlíkem ze špaldy

  Letos sem prošvihla období svatomartinských hus, a tak jsem alespoň o několik měsíců později oprášila recept na pečenou kachnu. Obojí peču hodně podobně, ale k huse přidávám ještě aromatičtější koření jako hřebíčky (pokud si chcete husu udělat, recept na blogu visí již od listopadu 2017). Bramborové knedlíky jsou ozvláštněné špaldovou moukou, ale na chuti ani struktuře to poznat není. Doporučuji dělat knedlíky z teplých brambor, jsou lepší a rychleji hotové.

Kachna na jablkách s bramborovým knedlíkem ze špaldy

  • 1 střední kachna
  • 4 jablka
  • sůl
  • kmín
  • 800g větších brambor
  • 1 malé vajíčko (nebo 1/2 klasického)
  • 1 lžička soli
  • 350g hrubé špaldové mouky
  • sklenice červeného sterilizovaného zelí
  • 3 lžíce javorového sirupu

 

Nejdříve omyjeme kachnu teplou vodou, odřízneme jí droby (tučná prdelka) a pečlivě jí osolíme a okmínujeme. Jablka si rozpůlíme a rozložíme na dno pekáče, jedno můžeme vložit i dovnitř do kachny. Kachnu položíme na jablka, podlijeme hrnkem vody a vršek zakryjeme víkem pekáče nebo alobalem. Kachnu necháme péct na 200 stupňů zhruba 2,5 hodiny. Průběžně kontolujeme, jestli není nutné pekáč podlít vodou nebo naopak slít přebytečné sádlo. Ke konci pečení sundáme víko nebo alobal a kachnu při 170 stupních dopečeme dozlatova. Každých deset minut přelijeme kůži výpekem. Hotovou kachnu naporcujeme a podáváme se zelím, které jsme si svařili se lžičkou kmínu a javorovým sirupem, a s bramborovým knedlíkem.

Bramborové knedlíky vytvoříme bez stydnutí brambor – brambory uvaříme ve šlupce, oloupeme je a ještě horké nastrouháme nahrubo na struhadle. K bramborám ihned přidáme sůl, malé vajíčko a hrubou špaldovou mouku. Těsto pořádně propracujeme a vytvoříme 2 šišky (kdo má malý hrnec jako já, tak tři). Knedlíky před vařením obaluji v potravinové fólii, kterou na koncích uzluji, aby pěkně držely tvar. Hotové knedlíky vaříme v horké vodě 25 minut, po uvaření sundáme folii a ostrým nožem nakrájíme na kolečka.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *