Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Chléb s domácím gravlaxem

Poprvé jsem gravlaxe ochutnala loňské léto na Manifestu a zaměnila ho za uzeného lososa. O několik dní později jsem si přece jen začala hledat, co jím a rázem také zjistila, že se mýlím. Gravlax si totiž pouze na uzeného lososa hraje a je marinovaný, což nahradí teplnou úpravu. Překvapivě nechutná ani trochu po syrovém mase, ale po marinádě, ve které si pobyde tři dny. Za tu dobu nasákne chuť a naopak pustí většinu vody.

P.S. Pokud byste se zatím domácí přípravy báli, můžete koupit hotového gravlaxe v Ikee.

Chléb s domácím gravlaxem

  • 250g čerstvého lososa (opravdu čerstvého)
  • 80g hrubší soli (ale hladká nevadí)
  • 80g třtinového cukru
  • hrst čerstvého kopru
  • 1 malá červená řepa
  • kváskový chléb
  • lučina
  • koprovo-horčičný dresink (pokud nemáte, smíchejte 1:1 horčici a med, zakapejte citronem, rozřeďte vodou a přidejte nasekaný kopr)
  • červená cibule
  • kopr/nebo citron(na který jsem zapomněla)

 

Lososa omyjeme, osušíme a opatrně z něj odřízneme kůži. V míse smícháme sůl, cukr a nasekaný kopr. Poté si nastrouháme jemně oloupanou řepu a přidáme ji k sypké směsi. Plastovou krabičku vyložíme potravinovou folií, na dno rozložíme polovinu řepné marinády, na ni položíme lososa a vršek opět pokryjeme marinádou. Obaleného lososa zabalíme ze všech stran do folie a zavřeme ho v krabičce, (případně ho můžeme ještě zatížit, ale není to nutné). Počkáme tři dny, po které bude losos odpočívat v ledničce. Třetí den z něj omyjeme marinádu a nakrájíme ho na tenké proužky. Chléb si opečeme nasucho v troubě, namažeme lučinou a obložíme hotovým gravlaxem. Navrch chleba rozložíme jemně nakrájenou červenou cibuli, dresink a zbylý kopr.

 

3 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *