Poprvé jsem gravlaxe ochutnala loňské léto na Manifestu a zaměnila ho za uzeného lososa. O několik dní později jsem si přece jen začala hledat, co jím a rázem také zjistila, že se mýlím. Gravlax si totiž pouze na uzeného lososa hraje a je marinovaný, což nahradí teplnou úpravu. Překvapivě nechutná ani trochu po syrovém mase, ale po marinádě, ve které si pobyde tři dny. Za tu dobu nasákne chuť a naopak pustí většinu vody.
P.S. Pokud byste se zatím domácí přípravy báli, můžete koupit hotového gravlaxe v Ikee.
Chléb s domácím gravlaxem
- 250g čerstvého lososa (opravdu čerstvého)
- 80g hrubší soli (ale hladká nevadí)
- 80g třtinového cukru
- hrst čerstvého kopru
- 1 malá červená řepa
- kváskový chléb
- lučina
- koprovo-horčičný dresink (pokud nemáte, smíchejte 1:1 horčici a med, zakapejte citronem, rozřeďte vodou a přidejte nasekaný kopr)
- červená cibule
- kopr/nebo citron(na který jsem zapomněla)
Lososa omyjeme, osušíme a opatrně z něj odřízneme kůži. V míse smícháme sůl, cukr a nasekaný kopr. Poté si nastrouháme jemně oloupanou řepu a přidáme ji k sypké směsi. Plastovou krabičku vyložíme potravinovou folií, na dno rozložíme polovinu řepné marinády, na ni položíme lososa a vršek opět pokryjeme marinádou. Obaleného lososa zabalíme ze všech stran do folie a zavřeme ho v krabičce, (případně ho můžeme ještě zatížit, ale není to nutné). Počkáme tři dny, po které bude losos odpočívat v ledničce. Třetí den z něj omyjeme marinádu a nakrájíme ho na tenké proužky. Chléb si opečeme nasucho v troubě, namažeme lučinou a obložíme hotovým gravlaxem. Navrch chleba rozložíme jemně nakrájenou červenou cibuli, dresink a zbylý kopr.
3 Comments
Lucie
Ahoj Luci, děkuju za tvoje prima recepty, moc se mi hodí, když omezuju lepek. Ale chci se zeptat na tvou zkušenost s chleby, kde kupuješ kvalitní chléb? 🙂 Děkuju za tip a tvé skvělé recepty! Lucie
LucaS
Ahoj, pokud jde o klasický lepkový chléb, výborný a cenově dostupný mají v kavárně Tady a Teď na Andělu a v pobočkách Antonínova pekařství, případně dražší hodně nadýchaný v Artic bakehouse. Co se týká bezlepkového chleba, po několika zkouškách mohu doporučit tento. (V případě pečiva bez lepku ještě Marks-Spencer.) Přidávám odkazy.
https://www.kosik.cz/produkt/28765-nutrifree-celozrnny-krajeny-chleb-340g-4x85g?gclid=EAIaIQobChMIt_Dz1sSQ4gIVguAYCh0ZIgddEAQYByABEgKeTvD_BwE
nebo
https://www.drmax.cz/bezlepkovy-svetly-krajeny-chleb-panfette-300g
Lucie
Moc děkuju za odpověď a tipy, na Andělu se pohybuju, tak zkusím zavítat do Tady a teď 🙂 Těším se na další recepty, díky tvému blogu jsem propadla pečení s dýní 😀