Scones jsou typické britské čajové pečivo, které se připravuje docela netradičním způsobem – do těsta se strouhá dobře vychlazené máslo a poté se do něj přidává podmáslí. Je pravda, že zacházení s těstem je docela patlací akce, ale měkkost bochánků, která připomíná kynuté těsto vám do vynahradí. Kombinace jahod s bazalkou je dost zajímavá, ale nebojte, bazalka je cítit v těstu jen jemně.
P.S. Scones jsou nejlepší prokrojené, namazané máslem a marmeládou.
Nadýchané jahodové scones s bazalkou
- 1,5 hrnku špaldové hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 50g másla
- 3 lžíce tekuté stévie
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 hrnku podmáslí
- 1 vejce
- 200g čerstvých jahod
- hrst čerstvé bazalky
Mouku si smícháme s kypřícím práškem a poté do ní nahrubo nastrouháme vychlazené máslo. Směs rychle zpracujeme rukama do podoby drobenky. V hrnku si smícháme stévii, javorový sirup, podmáslí a vejce. Tuto směs poté přilijeme k drobence a lžící promícháme do podoby lepivé hmoty. K té přidáme nasekané jahody a jemně nasekanou bazalku. Velký plech si vyložíme pečícím papírem a těsto na něj do středu přemístíme. Stěrkou vytvoříme 3 cm vysoký kruh a kraje uhladíme pomocí rukou namočených ve vodě. Nakonec nožem nakrájíme kruh na srpky jako pizzu. Scones necháme péct na 150 stupňů zhruba hodinu a po vytažení z trouby obnovíme zářezy nožem, tak aby vznikly dílky. Podáváme vlažné nebo studené s máslem a marmeládou.