Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Francouzské pohankové galetky

Jedno z prvních opravdových francouzských jídel, které jsem ve Francii ochutnala byly bretonské galetky. Palačinky z pohankové mouky, které se připravují pouze na slano. V Bretani mě nadchlo, že je připravovali přímo před hosty na pultíku s palačinkovou pánví. Viděli jsme, jak kuchař nejdříve nalívá pohankové těst na obří pánev, otáčí palačinky a poté na ni ještě na pánvi vrší náplně. Nakonec ještě tradičně zahnul okraje palačinky dovnitř a tak vznikl čtverec, ale to je jediný krok, o který vás ochudím – na to musíte mít opravdu velkou pánev, respektive přímo palačinkovač.

 

Francouzské pohankové galetky

  • 250g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 400ml vody
  • špetka soli
  • 2 lžíce olivového oleje + na smažení
  • malá cibule
  • 2 lžíce másla
  • 500g listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • uzený losos
  • žervé (použila jsem z kozího mléka)
  • nebo – jakákoliv kombinace – šunka, sýr, rajčata, kozí sýr, losos…

Nejdříve si připravíme dušený špenát, na pánvi si opečeme nadrobno nasekanou cibuli na dvou lžících másla. Špenát omyjeme a postupně přidáváme k cibuli. Přilijeme trochu vody, přidáme rozdrcené stroužky česneku, sůl a pepř. Dusíme než tužší řapíky změknou.

V míse si smícháme vejce s vodou a špetkou soli. Poté přisypeme dvě třetiny mouky, promícháme metlou a přisypeme poslední třetinu mouky. Do těsta přimícháme také dvě lžíce olivového oleje a necháme alespoň hodinu uležet v lednici. Poté opékáme tenké palačinky na rozpálené pánvi vymazené trochou oleje. Po otočení palačinky na ni navršíme podušený špenát, uzeného lososa a žervé. Palačinku podáváme ihned, ještě teplou.

P.S. Galetky na fotkách jsou z druhé várky, na část jsem na pánvičce zapekla čertstvý kozí sýr s lososem, poté posypala čerstvým špenátem a zakapala balzamikovým krémem. Další jsem na pánvičce posypala rajčaty, přidala kozí žervé, čedar a nakonec čerstvý špenát.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *