V minulém týdnu se mi podařilo ulovit v Lidlu chlazenou tresku, je to suprová ryba, ale zároveň dost bez chuti, proto jsem ji potáhla pikantním bezlepkovým těstíčkem z hrašky. Hraška je směs, kterou tvoří převážně rozemletý hrách, poté rozemletá kukuřice a proso. Seženete ji v každém obchodě se zdravou výživou. Velmi snadno se používá, protože ji stačí rozmíchat s vodou a tradičně smažit, což jsem vynechala a obalené kousky pekla v troubě.
Zdravé bezlepkové a pikantní fish and chips
(2 porce)
- 400g filet tresky obecné
- citrónová šťáva
- 100g hrašky (bezlepková směs na obalování)
- 150ml vody
- lžička olivového oleje
- lžička mletého zázvoru
- 2 lžičky chilli
- 2 lžičky sušeného medvědího česneku
- 500g nových brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- tymián
Tresku omyjeme, odstraníme kůži a maso nakrájíme na větší proužky. Vše zakapeme citrónovou šťávou. Hrašku si rozmícháme s vodou a lžičkou oleje. Poté do obalovací směsi přidáme zázvor, chilli a medvědí česnek. Plech vyložíme pečícím papírem a posupně na něj rozložíme s rozestupy tresku, kterou namáčíme v těstíčku. Dáme péct do trouby na 180 stupňů a připravíme si hranolky. Brambory nakrájíme na hranolky a zakapeme olejem. Rozložíme je na druhý plech vyložený pečícím papírem a dáme péct také do trouby. Hranolky v druhé polovině pečení čas od času promícháme a po upečení je osolíme. Upečené rybí nugety podáváme s hranolkami, citrónovými skrojky, tymiánem nebo jinými čerstvými bylinkami a tatarkou.