Dorty a zákusky,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Zdravý čokoládový dort s jahodami a borůvkami

Když mám udělat dort, ze kterého budeme mít radost, nesmí v něm chybět aspoň trocha čokolády a ovoce. Takové parametry má i tento dort, ale díky použitým surovinám je také velmi lehký. Tvaroh, který tvoří větší část krému dodá bílkoviny, stáhne obvyklé množství tuku a výborně vyrovná sílu čokolády. Jahody a borůvky vše příjemně okyselé a Pokud použijete rýžovou mouku, dort bude také bezlepkový.

Zdravý čokoládový dort s jahodami a borůvkam

(poloviční dortová forma)

  • 3 vejce
  • 50g kokosového cukru
  • 4 lžíce tekuté stévie (nebo dalších 50g kokosového cukru)
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 40g kakaa (použila jsem přírodní nealkalizované kakao Dr. Oetker))
  • 80g hladké špaldové mouky (lze použít rýžovou)
  • 1/2 ploché lžičky kypřícího prášku
  • 300ml mléka
  • 4 lžíce tekuté stévie
  • čokoládový pudinkový prášek (příchuť extra čokoláda)
  • 30g kakaa
  • 30g proteinového čokoládového prášku
  • 2 lžíce másla
  • 80g hořké čokolády (alespoň 75% kakaa)
  • 350g vaničkového tvarohu
  • 200g jahod
  • 120g kanadských borůvek

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky, bílky šleháme ve velké míse na sníh a žloutky zatím odložíme stranou. Do bílkového sněhu poté přišleháme cukr a následne také stévii. Poté přišleháme ke sněhu odložené žloutky a postupně roztopený kokosový olej. Poté přijdou na řadu suché ingredince, do mísy přisypeme kakao, mouku a kypřící prášek. Vše pečlivě prošleháme a vlijeme do formy, jejíž dno předem vyložíme pečícím papírem. Korpus pečeme při 150 stupních zhruba 30 minut, propečenost snadno zkontrolujeme zabodnutím špejle, která by měla po vytažení zůstat suchá. Korpus necháme vychladnout a poté ho ostrým nožem odkrojíme od stran formy a vodorovně ho v půli prokrojíme.

Na krém si uvaříme pudink z mléka, stévie, pudinkového prášku a proteinu. Do hustého ještě horkého pudinku vmícháme máslo a čokoládu, aby se v něm roztopili. Když pudink vychladne, tak do něj zašleháme tvaroh. S krémem by se mělo velmi snadno pracovat a neměl by být hutný, pokud takový není, je třeba ho ještě zchladit a prošlehat.

Dort spojíme krémem pomocí cukrařského sáčku s ozdobnou tryskou, čast krému naneseme na spodní část, pokryjeme ovocem a znovu další částí krému. Poté přikryjeme druhou částí korpusu a krém a ovoce také naneseme ozdobně na vršek dortu.

P.S. Část krému mi zbyla, ale není nic jednoduššího, než ho dojíst :D:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *