Před pár dny nás nadchnul recept na Bounty dort, který publikoval na svých stránkách Aktin. Bohužel, když jsem se do recepu pustila, nastal čas na radikální změny, protože z jejich verze receptu by nic úplně pěkného nevzniklo. Když jsem vytvořila těsto, které bylo spíše sušenkové, zazníval v receptu pokyn: Vlijte těsto do připravené formy. Kokosová náplň de receptu byla velmi tuhá a dort se s ní měl mrazit. Recept tedy nutně potřeboval pozměnit, ale myslím, že se výsledek povedl – už při prvním soustu si vzpomenete na oblíbené kokosové tyčinky.
Lowcarb kokosový lowcarb dort
- 150g kešu ořechů/mandlí
- 50g strouhaného kokosu
- 30g čokoládového proteinu
- 20g holandského kakaa
- 2 vejce
- 30g kokosového oleje
- 1 lžíce tekuté stévie
- 50ml vody
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 200ml kokosového mléka
Kokosová vrstva a poleva:
- 120g strouhaného kokosu
- 500ml kokosového mléka
- 100ml vody
- 40g vanilkového proteinu
- kokosový pudinkový prášek
- 2 lžíce tekuté stévie
- lžička vanilkové pasty
- 120g hořké čokolády (70% kakaa)
- 60g másla
- kokosové plátky/mandlové plátky
Nejdříve si rozmixujme kešu na moučku a přidáme k nim kokos, proteinový prášek, kakao, vejce, kokosový olej, stévii, kypřící prášek a nakonecprvní dávku kokosového mléka s vodou. Vše dobře promícháme a rozetřeme do velké dortové formy, u které jsme si dno vyložili pečícím papírem. Korpus dáme péct do trouby rozehřáté na 150 stupňů, bude to trvat zhruba 20 minut. Mezitím si připravíme kokosovou náplň, v kastrolu smícháme další dávku strouhaného kokosu, kokosového mléka s vodou, vanilkový protein, kokosový pudinkový prášek, další dávku stévie a vanilkovou pastu, a vše pomalu svaříme. Kokosovou náplň ještě zatepla natřeme na upečený zchladlý korpus a necháme ztuhnout alespoň hodinu v lednici. Poté polijeme povrch čokoládovou náplní vytvořenou s rozpuštěné čokolády s máslem. Nakonec ozdobíme kokosovými nebo mandlovými plátky a necháme přes noc ztuhnout v lednici. Dort před podáváním odřízneme od okrajů formy a krájíme ostrým nožem.