Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Zdravé domácí tortilly s trhaným krůtím masem

Možná se vyděsíte množstvím ingrediencí, ale zase taková hrůza to není a na nedělní oběd je to dostatečně cool jídlo (i hipsterské kvůli avokádu). Domácí tortilly se s kupovanými nedají srovnat, což zjistíte při prvním zakousnutí. Trošku průšvih je, že se odsoudíte k tomu, že už vždycky budou muset být ty tortilly k obědu domácí :D. Doporučuji udělat celé jídlo z dvojité dávky, aby se rodina nabažila nebo tortilly můžete další den zapéct jako quesadillu a trhané krůtí bude zase bezva v sendvičích. Z výživového hlediska jsem se přiklonila k použití lepší mouky, tedy špaldové, ale pokud trváte na klasické pšeničné, recept to nepokazí. Nedoporučuji, celozrnnou, tortilly se budou velmi špatně rozvalovat a balit.

Zdravé domácí tortilly s trhaným krůtím masem

(2 velké porce – 5 tortillek)

  • 1/2 kg krůtích prsou
  • menší červená cibule
  • konzerva sekaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • ostrá chilli paprička
  • 2 lžičky oregána
  • sůl, pepř
  • 250g hladké špaldové mouky
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 60ml olivového oleje
  • 60ml vody
  • 2 rajčata
  • 1 žlutá paprika
  • 4 lžíce konzervované kukuřice
  •  avokádo
  • 1 balení řeckého jogurtu
  • šťáva z 1/2 limety
  • sůl, pepř

 

Nejdříve si připravíme trhané krůtí, maso očistíme a nakrájíme na velké kusy. Vložíme do hrnce, ideálně do pomalého, přidáme nakrájenou cibuli, plechovku sekaných rajčat, 2 nasekané stroužky česneku, nasekanou chilli papričku, trochu soli, pepř a oregáno. Vše promícháme, přilijeme půl hrnku vody a necháme dusit. V pomalém hrnci to bude trvat zhruba 3,5 hodiny v klasickém hrnci zhruba hodinu, při které je nutné maso hlídat a přilévat často vodu. Když je maso hotové, roztrháme ho vidličkou na vlákna a smícháme s okolní omáčkou, kterou do sebe rychle nasaje.

Poté si připravíme tortilly, v misce smícháme většinu mouky se solí, olejem a vodou. Pečlivě těsto promícháme a po několika minutách přisypeme zbylou mouku. Vypracujeme hladké tětso, které rozdělíme na 5 dílů. Po jednom vyválíme na podsypáném válu nebo lince tenká kola, která musí být tak tenká, až budou průhledná. Postupně je opékáme nasucho na rozpálené pánvi (ideálně palačinkové), když začnou tvořit bubliny, tak je otočíme a dopečeme. Vše trvá velmi rychle, asi 20 sekund a druhá strana jen 10.

Na zeleninovou směs nasekáme rajčata a papriky, přidáme kukuřici a avokáda očistíme a nakrájíme na proužky. Připravíme také dresink smícháním řeckého jogurtu s limetovou šťávou, solí a pepřem.

Hotové tortilly naplníme trhaným krůtím, zeleninou s avokádem a zakapeme jogurtovým dresinkem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *