Znovu musím přiznat, že pečení z dýně je moje úchylka a zejména v době, kdy jsou dýně již pěkně uleželé a sladké. Tyhle řezy kombinují velmi chutné americké brownie s exotickou chutí kokosového mléka. Recept není složitý, ale zabere trochu času, mezi kterým budou jednotlivé vrstvy tuhnout – proto si raději vyberte na přípravu dobu, kdy vás nebude tlačit čas.
Dýňové brownie kostky s kokosovým mlékem
- 200g hořké čokolády (použila jsem 70 a 80% kakaa)
- 200ml kokosového mléka
- 200g dýňového pyré (uvařená rozmixovaná dýně)
- 2 lžíce tekuté stévie
- 50ml silné kávy
- 100g mandlové mouky
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 300ml mléka
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 4 lžíce tekuté stévie
- vanilkový extrakt/pasta
- 250g nízkotučného tvarohu
- 200ml kokosového mléka
- 1/2 kokosového pudinkového prášku
- 150g dýňového pyré
- lžička skořice
Nejdříve si rozpustíme v hrnci čokoládu s kokosovým mlékem, do spojené teplé směsi přidáme dýňové pyré a stévii. Uvaříme si kávu (ideálně espresso) a vlijeme ji ke směsi a poté přimícháme mandlovou mouku a kypřící prášek. Těsto vlijeme do polovičního/dvoutřetinového hlubokého plechu vyloženého pečícím papírem. Pečeme na 150 stupňů zhruba 45 min, dokud brownie nezpevní. Upečený základ necháme vychladnout a poté na něj nanaseme krém, který vytvoříme uvařením hustého pudinku z mléka, pudinkového prášku, stévie a vanilkové pasty. Do horkého pudinku rozmícháme tvaroh a výsledný krém ihned natřeme rovnoměrně na korpus. Necháme ztuhnout v lednici a poté zalijeme poslední vrstvou, kterou vytvoříme svařením kokosového mléka s pudinkovým práškem a následným přimícháním dýňového pyré a skořice.