Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Vánoční dýňový perník

Dýně mě stále nepřestává bavit, ještě navíc, když máme ještě zbytky vlastní úrody. Tenhle recept ukazuje, že i běžný recept na kakaovou bábovičku nebo chlebíček lze pojmout zdravě. Můj přítel sušší kousky mazal perníkovým mandlovým máslem a to bylo také velké gastroporno. Pokud budete mít chuť na bábovku, nebojte se těsto vlít do silikonové bábovkové formy.

 

Vánoční dýňový perník

  • pyré z jedné menší máslové dýně (400g)
  • 4 lžíce tekuté stévie nebo medu
  • 2 vejce
  • 100g bílků
  • 1 kypřící prášek
  • 30g másla
  • 2 lžičky skořice
  • 70g vanilkového proteinu
  • 100g mletých vlaškých ořechů (nebo mandlí)
  • 80g pohankové mouky
  • 20g kakaa
  • 120g řeckého jogurtu
  • 100ml mléka
  • javorový sirup/med
  • 1/2 vanilkového pudinkového prášku bez vaření
  • čerstvá klikva (kanadské brusinky) a borůvky

 

Dýni rozmixujeme se stévií, vejci a bílky. Poté přidáme také rozpuštěné máslo a kypřící prášek. Nakonec přimícháme sypké ingredience vanilkový protein, mleté ořechy, pohankovou mouku a kakao. Těsto vlijeme do větší silikonové formy a pečeme na 150 stupňů, dokud koláč nezpevní a lehce na povrchu nepopraská. Koláč po zchladnutí vykopíme a ozdobíme jednoduše krémem, který vznikne prošleháním jogurtu, mléka, trochy javorového sirupu a pudinkového prášku. Nakonec navršíme borůvky a čerstvé překrájené kanadské brusinky.

 

 

 

2 komentáře

  • Lucie

    V neděli jsem ho pekla a musím říct, že moc chutnal 🙂 Ani moje babička nepoznala, že základem je dýně. Díky dýni byl pernik krásně vlhký. Moc díky za skvělé zdravé recepty, začala jsem před dvěma měsíci jist bezlepkově a tvůj blog je pro mě skvělou inspirací:) Děkuji, Lucie

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *