V současnosti jedno z nejoblíbenejších jídel, hodně zeleniny a hodně chilli… a z toho i hodně tepla, které se v tomhle počasí velice hodí. Určitě se vyplatí využít poslední letní zeleniny a nechat se tímto jídlem zahřát. Do curry je možné použít různé druhy zeleniny a to i mimo výčet. Existují verze červeného kari s mrkví nebo klasickými fazolkami, meze fantazie se v tomto ohledu úplně nekladou, jen by měla být směs zeleniny dostatečně barevná.
Červené kari s krůtím masem
(4-6 porcí)
- 600g krůtích prsou
- 2 lžíce přepuštěného másla – ghí
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce červené curry pasty
- 600ml kokosového mléka
- 1 cibule
- 250g cukrových plochých lusků
- 1 menší lilek
- 1 menší cuketa
- 1 menší brokolice
- 2 papriky(červená a žlutá)
- 1 limetka
- sůl, pepř
- rýže k podávání – ideálně jasmínová
Krůtí prsa si očistíme a nakrájíme na proužky. Ve velkém hrnci si rozpálíme ghí a opečeme na něm maso, poté k němu přidáme také curry pastu a počkáme, až se kousky masa obalí. Přihodíme taky česnek nakrájený na tenké plátky. Po opečení masa a jeho obalení v pastě přidáme kokosové mléko a trošku vody. Postupně přidáme zeleninu podle tvrdosti a potřeby ji povařit. Nejdříve cibuli a lilek, poté růžičky brokolice a lusky, ve třetí fázi cuketu a papriky. Ke směsi nakonec přilijeme šťávu z limetky, pepř a sůl dle chuti. Vše průběžně podléváme vodou, aby byly zelenina ponořená a vaříme pod poklicí. Hotové curry podáváme s jasmínovou rýží a kapesníčky, jelikož doopravdy pálí.