Receptů na banánové chlebíčky je internet doslova plný, ale také přidávám svoji další verzi. Na blogu již visí světlý s čokoládovými kousky a lehce čokoládový s lotuskovou drobenkou, tohle je tedy třetí verze. A hned taková velice hříšná. Tento chlebíček sice obsahuje hořkou čokoládu, ale pouze z té, tedy z kakaového másla pochází (zdravý!) tuk, který obsahuje. Očekávejte, že chlebíček bude velmi vláčný, ale ne mokrý, půjde krájet na tenké plátky a nejlépe bude chutnat s meruňkovou marmeládou, protože přivolá vzpomínky na sacher.
Banánový čokoládový chlebíček bey přidaného tuku
- 3 banány
- 1 vejce
- 100g jablečného pyré
- 3 lžíce tekuté stévie (nebo med)
- 50ml mandlového mléka (nebo kravské)
- 150g hořké čokolády (70%)
- 4 lžíce holandského kakaa
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 30g kukuřičného škrobu
- 40g špaldové mouky
- 80g pohankové mouky
- hrst loupaných lískových ořechů
(mouku můžete zaměnit dle potřeby)
Nejdříve si rozmixujeme banány s vejcem a jablečným pyré. Ke směsi přišleháme stévii a mléko. V misce si rozpustíme opatrně hořkou čokoládu a přišleháme ji k předpřipravené směsi. Poté přidáme všechny sypké suroviny, tedy kakao, kypřící prášek, kukuřičný škrob, špaldovou a pohankovou mouku. Nakonec přimícháme do hotového těsta také lískové ořechy. Těsto vlijeme do silikonové formy na chlebíček nebo do jiné vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Pečeme na 150 stupňů cca 1 hodinu, vlažný chlebíček vyklopíme, ale krájíme ho až zcela zchladlý.