Dorty a zákusky,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Zdravý mrkvový koláč s krémem

  Přestože mrkev mám spojenou spíše s jarem, vrhla jsem se minulý týden na mrkvový koláč (či dort), na který jsem měla už hrozně dlouho chuť. Při rozepisovaní receptu mi došlo, jak je tento recept překvapivě nenáročný na množství ingrediencí, což jistě oceníte. Tento oranžový koláč je příjemně navhlý po mrkvi, které je v něm opravdu nepočítaně – celá polovina kila. Poleva ze skyru chladí, ale ceylonská skořice zároveň přímo hřeje. Je bezvadný k teplému čaji, když si v podzimním sychravém dnu zalezete pod měkkou deku…

Zdravý mrkvový koláč s krémem

  • 500g mrkve
  • 4 vejce
  • 4 lžíce tekuté stévie (nebo trochu více medu)
  • 130g bílého jogurtu
  • 40g kokosového oleje
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 200g celozrnné mouky (já použila pohanku a mouku z ovesných vloček)
  • 2 lžičky skořice
  • 400g skyru
  • med
  • 1/2 balení vanilkového pudinku bez vaření (krém Olé)
  • skořice

Nejdříve si oloupeme mrkev a následně ji nastrouháme najemno. Přidáme k ní žloutky z vajec a bílky odložíme do misky stranou. K mrkvové směsi přidáme postupně tekutou stévii, jogurt, kokosový olej, kypřící prášek a promícháme. Nakonec přidáme také mouku se skořicí a opět promícháme. Odložené bílky si vyšleháme na tuhý sníh a opatrně lžící či stěrkou vmícháme ke zbytku. Těsto rovnoměrně rozetřeme do malé kulataté silikonové formy (nebo do jiné vymazané máslem a vysypané hrubou moukou) a pečeme zhruba hodinu na 150 stupňů, vychladlý korpus vyndáme opatrně z formy. Zdobíme krémem ze skyru, který připravíme prošleháním skyru, medu dle chuti s pudinkovým práškem bez vaření. Krém natřeme lžící nepravidelně na korpus a posypeme skořicí. Před podáváním necháme alespoň dvě hodiny proležet v lednici.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *