Dorty a zákusky,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Dýňový cheesecake s physialis

Další příspěvek do dýňové sezóny, dýňový cheesecake ozdobený krémem a physialis. Pokud se vám nebude horní vrstva, můžete si vystačit s jednoduchým dýňovým cheesem, ale physialis alias mochyně je krutě podzimní plodinou plnou vitamínu C. Domácí spodní vrstvu dortu můžete vyměnit za 100g sušenek zvlhčených trochou másla a vody. Finálně můžu slíbit provoněnou kuchyň a podzimní zdravý cheesecake, který vás překvapí víc, jak všechny ovocné varianty.

 

Dýňový cheesecake s physialis

  • 120g bezlepkových sušenek
  • lžička mleté skořice
  • 25g rozpuštěného másla/kokosového oleje
  • 250g dýňového pyré (pečená rozmixovaná dýně)
  • 4 lžíce stévie
  • 500g nízkotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 4 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 250g bílého řeckého jogurtu
  • zero javorový sirup/obyčejný javorový sirup
  • 3 lžíce pudinkového prášku bez vaření (krém Olé)
  • skořice
  • 70g physialis

Sušenky nadrtíme, přidáme k nim skořici a rozpuštěné máslo. Směs roztlačíme do malé dortové formy se dnem vyloženým pečícím papírem. Dýňové pyré si promixujeme se stévií, tvarohem, vejci, citrónovou kůrou a šťávou, kořením a pudinkovým práškem. Směs vlijeme na korpus a formu vložíme na plech, vedle ní postavíme ohnivzdornou misku nebo hrnek naplněný vodou. Necháme péct na 150 stupňů zhruba hodinu, povrch nesmí být tekutý. Poté necháme cheesecake chladnout v otevřené troubě a přes noc v lednici. Druhý den odřízneme od boků tvorby a ozdobíme krémem vytvořeným z ušlehaného jogurtu s javorovým sirupem a pudinkovým práškem bez vaření. Povrch lehce zasypeme skořicí a ozdobíme physialis.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *