Jedna z věcí, která mě v Řecku oslnila byly zapečené lilky… Samozřejmě bylo jasné, že to bude jedna z prvních věcí, kterou chci napodobit. Musím říct, že jsem se celkem přiblížila, ale ještě kousíček chybí a nevím proč :D. Jinak je recept poměrně snadný, bez lepku, maso a zeleninka, ideál. Když jsem lilky pekla tenhle týden podruhé, tak jsem došla k myšlence, že studené mi chutnají asi o něco více.
Lilky zapečené s hovězím
(4 porce)
- 2 lilky
- sůl
- 1 cibule
- 1+2 lžíce olivového oleje
- 500g mletého hovězího masa
- 1 lžíce bylinek (oregáo, bazalka, česnek dle preferencí..)
- 350ml passaty (s bazalkou)
- 4 rajčata
- 40g parmazánu
Lilky nakrájíme na 1,5 cm široké plátky, vložíme do misky a hustě posolíme, aby pustily vodu. Za hodinu je necháme okapat a postupně z obou stran opečeme na lžíci olivového oleje. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme masovou směsí. Na ni opečeme na dvou lžících olivového oleje na drobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme také maso a bylinkové koření a opekáme dokud maso nezhnědne. Poté přilijeme trochu vody a passatu. Půl hodiny dusíme pod pokličkou a poté dochutíme solí. Směs rovnoměrně rozdělíme na lilky, pokladame rajčaty nakrájenými na kolečka a zasypeme parmazánem. V troubě vyhřáté na 170 stupňů na 40 minut zapečeme. Lilky jsou fajnové teplé, i studené.