Dorty a zákusky,  RECEPTY

Bezlepkový extra čokoládový koláč z ricotty

Ricotta, málo přidaného cukru i tuku a hodně čokolády… To znamená hodně parády a věřte mi, že jsem měla problém syrovou směs nesníst ještě před pečením. Chutná jako čokoládová pěna a koláč po upečení jako strašně hodně čokoládový cheesecake. Nebudu lhát, je to šíleně žravé, fakt šíleně, tedy pokud použijete dobrou čokoládu.

 

Bezlepkový extra čokoládový koláč z ricotty

  • 2 vejce
  • 30g cukru
  • 1 sáček vnailkového cukru
  • 150g hořké čokolády (60% a více)
  • 40g másla
  • 4 lžíce mléka
  • 250g ricotty
  • 2 lžíce kukřičného škrobu (maizena)
  • 50g hořké čokolády
  • 50ml smetany
  • 10g másla
  • máslo + kakao na vysypání formy
  • borůvky

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky a z bílků vyšleháme hustý sníh. Ve vedlejší míse prošleháme žloutky s oběma cukry. V mikrovlnce nebo klasicky v kastrolu na vařiči rozpustíme čokoládu spolu s máslem. Tuto směs přišleháme ke žloutkové a přidáme také mléko a ricottu. Poté přišleháme také kukuřičný škrob a už jen opatrně lžící přimícháme sníh z bílků. Menší dortovou formu (měla jsem asi 22 cm) vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem a vysypeme kakaem, takže i dno s pečícím papírem. Těsto vlijeme a povrch uhladíme, pečeme na 150 stupňů 35 minut, koláč vyjmeme z trouby, až když začne praskat povrch. Necháme vychladnout, opatrně překlopíme nebo jinak přeneseme na talíř. Povrch a tím i praskliny na koláčí zalijeme polevou připravenou ze zbylé rozpuštěné čokolády, smetany a másla. Povrch projedeme vidličkou a ozdobíme borůvkami, podáváme vychlazené.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *