Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY

Kefírový koláč s ovocem

  Ségra odjížděla v pondělí do Tater (12 hodiny cesty, pecka, teda na provaz) a v lednici nam zbývaly ještě plody z plantáže, kterou ze zahrady vytvořili naši rodiče. A tak došlo na koláč. Tak nějak z toho, co bylo doma a s cukrem, jinak by to můj sourozenec nejedl. Ale zdravotní verze není složitá, nahradíte cukr stévií nebo medem dle chuti, případně i mouku nahradíte za celozrnnou nebo bezlepkovou směs. Recept je velmi univerzální.

 

Kefírový koláč s ovocem

  • 2 vejce
  • 150g třtinového cukru
  • 50g másla
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 250 ml kefíru (nebo i kyšky, co je doma)
  • 280g hladké špaldové mouky
  • 20g kakaa
  • 300g drobného ovoce (např. rybíz a borůvky)
  • máslo a hrubá mouka

 

Vejce si vyklepneme do mísy a vyšleháme s třtinovým cukrem a kypřícím práškem do pěny. Poté zašleháme také rozpuštěné máslo a kefír.  Nakonec přimixujeme také špaldovou mouku a kakao. Klasickou koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a rozetřeme do stejnoměrné vrstvy, posypeme omytým drobným ovocem. Necháme péct hodinu v troubě vyhřáté na 150 stupňů.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *