Ségra odjížděla v pondělí do Tater (12 hodiny cesty, pecka, teda na provaz) a v lednici nam zbývaly ještě plody z plantáže, kterou ze zahrady vytvořili naši rodiče. A tak došlo na koláč. Tak nějak z toho, co bylo doma a s cukrem, jinak by to můj sourozenec nejedl. Ale zdravotní verze není složitá, nahradíte cukr stévií nebo medem dle chuti, případně i mouku nahradíte za celozrnnou nebo bezlepkovou směs. Recept je velmi univerzální.
Kefírový koláč s ovocem
- 2 vejce
- 150g třtinového cukru
- 50g másla
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 250 ml kefíru (nebo i kyšky, co je doma)
- 280g hladké špaldové mouky
- 20g kakaa
- 300g drobného ovoce (např. rybíz a borůvky)
- máslo a hrubá mouka
Vejce si vyklepneme do mísy a vyšleháme s třtinovým cukrem a kypřícím práškem do pěny. Poté zašleháme také rozpuštěné máslo a kefír. Nakonec přimixujeme také špaldovou mouku a kakao. Klasickou koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a rozetřeme do stejnoměrné vrstvy, posypeme omytým drobným ovocem. Necháme péct hodinu v troubě vyhřáté na 150 stupňů.