Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY

Domácí dvojité hamburgery s karamelizovanou cibulí a brie

Tak dlouho chodíte s hrncem pro vodu, až se ucho utrhne… Tak dlouho jsem chodila na burgery ven (zejména do Vnitroblocku), až jsem si je musela udělat sama. Bylo jasné, že nebudou ledajaké, že v nich bude kopa masa, což bylo nakonec 250g na porci a že v nich bude karamelizovaná červená cibule na víně. A pokud ohledně jejího vaření se podařil, seděla jsem v kuchyni a nemohla jsem se až do konce odtrhnout od omammné vůně karamelu s merlotem a tymiánem. Málokdy mě něco ještě chuťově překvapí nebo doslova zničí, tohle byl jeden z těch případů. Recept je rozepsaný po částech a je trošku náročnější, je vhodné  péct bulky den předem, ale nebojte, stojí to za to.

P.S. Potom, co si teď každý přečte, že jsem zfutrovala burger s 250g masa, tak už mě nikdo nikdy na jídlo nepozve 😀 no a já k tomu jako dezert ke kafi snědla ještě kus čokolády.

Domácí dvojité hamburgery s karamelizovanou cibulí a brie

(4 porce)

  • 10g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 60ml mléka
  • 60ml teplé vody
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 200g hladké mouky
  • lžička soli
  • semínka na posyp (lžíce másla na opečení)

 

  • 1kg hovězího mletého masa (pod 10% tuku)
  • sůl, pepř
  • olej
  • 40g cukru
  • 1/2kg červené cibule
  • lžička sušeného tymiánu
  • sklenka červeného vína
  • sůl, pepř
  • 160g brie
  • listový salát
  • barbecue omáčka
  • omáčka na bázi majonézy (cibulová, česneková)

 

Nejdříve si připravíme hamburgerové bulky, ohřejeme mléko s vodou (nesmí být ale horké), rozdrolíme do něj kvasnice a přidáme cukr. Poté si do mísi nasypeme mouku, přidáme sůl, rozpuštěné máslo a polovinu vajíčka (druhou uschováme na potření housek). Nakonec přidáme vzešlý kvásek a uhněteme hladké těsto. Necháme 1,5 hodiny kynout na teplém místě. Poté těsto propracujeme rukama a rozdělíme na čtyři stejně velké kusy. Z těch vytvoříme kuličky, cípy složíme dospod, aby byl vršek co nejvíce hladký. Budoucí briošky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme zbylým vajíčkem a posypeme semínky. Necháme ještě alespoň třičtvrtě hodiny kynout a poté vložíme do rozpálené trouby na 150 stupňů. Pečeme dokud nejsou briošky zlaté, alespoň 30 minut.

Na hamburgery si v míse rozmělníme rukama maso, posypeme zhruba dvěma a půl lžičkami soli a lžičkou pepře. Rukama vytvoříme 8 burgerů, které jsou co nejvíce tenké a necháme je na prkénku chladit, vytáhneme je až před grilováním, aby měli pokojovou teplotu.

Na karamelizovanou cibuli si do hrnce vsypeme cukr a necháme ho bez míchání rozpustit na karamel. Do karamelu vhodíme nakrájenou cibuli (překrojenou napůl a nakrájenou na proužky) a tymián. Nejdříve se karamel scukne, ale postupně se začně s vodou z cibule rozpuštět a obalovat ji. Když je cibule lehce opečená, tak přilijeme víno a necháme dusit za případného přílévání vody. Ke konci musí být cibule měkká, nerozvařená a voda z ní vyvařená. Dochutíme ji solí a pepřem.

Nakonec zbývá kompletace burgerů, bulky rozřízneme a vnitřní stranu opečeme (pokud máte kontaktní gril, lehce je předtím mázněte máslem). Odložíme stranou a na rozpáleném grilu si opečeme maso, zhruba 4 min z každé strany, po prvním otočení na horní stranu položíme brie. Je dobré burgery první minuty roztlačovat, protože se smrskávají a nabývají do výšky (ja se zapovídala, tak jsou vyšší 😀 samozřejmě).  Na bulky poté rozložíme střídavě po dvou porcích masa, dostatečně cibule, barbecue a světlou omáčku a také listový salát. Opatrně přiklopíme a nabídeme strávníkům k zešílení tou chutí.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *