Jestli se chcete blýsknout na grilovací party, tak s tímhle dortem máte šanci. Je intenzicně fialový a dort zdravý, určitě se bude líbit i dětem a pokud u nich neuspějete s klasickým ovocem, tak tohle je alternativa. Znovu sladím stévií, ale věřím, že i med je výborná volba. Dort je nepečený, příprava je několikaminutová, ale je třeba počítat s nutným časem na tuhnutí, takže ideálně začít den před párty.
Fialový borůvkový dort
- 10 cukrářských piškotů
- 1 hrnek borůvek
- 100g bílého jogurtu
- 200g tvarohu
- 1 lžíce stévie nebo medu
- 1/2 želatinového ztužovače
- 200g tvarohu
- 100ml mléka
- lžička vanilkové pasty
- 3 lžíce stévie
- 1/2 vanilkového pudinkového prášku bez vaření (krém olé)
- cukrářské zdobení
Nejdříve si připravíme fialovou borůvkovou vrstvu, borůvky rozmixujeme, přidáme jogurt, tvaroh a stévii. Poté si rozmícháme želatinový ztužovač v 50ml teplé vody a přimixujeme ho k fialovému krému. Malou dortovou formu vyložíme ze všech stran pečícím papírem a na dno rozložíme piškoty a zalijeme je krémem. Necháme ztuhnout, alespoň 5 hodin, ideálně přes noc. (Mně piškoty vyplavaly těsto pod vrchol, tak jsem po ztuhnutí dort vyklopila vzhůru nohama na talíř.) Fialkový dort po ztuhnutí tedy přeneseme nebo překlopíme na talíř a dozdobíme zdobícím sáčkem druhým krémem. Ten vytvoříme rozšleháním druhé dávky tvarohu s mlékem, stévií nebo medeme dle chuti, vanilkovou pastou a pudinkovým práškem. Před rozkrojením necháme dort ještě hodinu chladit.