Začíná sezóna borůvek, tyto sbíral moje mamka a jsem za ně strašně vděčná, protože jsou nejn zdravé, ale na pečení strašně variabilní. Kromě těchto košíčků jsem už pekla anglické scones a chystám se na kynuté koláčky. Možná vás překvapí, jak moc dobře chutná tak jednoduchá náplň košíčků, borůvky jí opravdu dodávají šmrnc. Pokud neradi používáte stévii, zvolte jako sladidlo med.
Zdravé košíčky s borůvkovým a tvarohovým krémem
(7 kusů)
- 10 sušených datlí
- 1 vejce
- 50g strouhaného kokosu
- 50g drcených vloček
Nejdříve si upečeme košíčky, začneme tím, že datle zalijeme vařící vodou a necháme 30 minut odstát. Poté je rozmixujeme s vejcem, kokosem a vločkami. Lze použít i ponorný mixér, i když je to trochu boj. Poté hmotu rozlatčíme na stěny silikonovývh košíčku. Necháme péct 15 minut na 150 stupňů, poté vychladnout,ž poté je vyklopíme.
- 2 hrsti borůvek
- 100g nízkotučného tvarohu
- 100g bílého jogurtu
- lžička stévie (nebo med)
- 1/3 balené želatinového ztužovače
- 200g tvarohu
- 50ml mléka
- stévie (med)
- lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku (Krém Olé)
- cukrové zdobení
Na krém do vnitřku košíčku roxmixujeme borůvky se 100g tvarohu a jogurtu a lehce dosladíme lžičkou či dvěma stévie. Želatinový ztužovač smícháme s 30ml teplé vody a poté přišleháme ke směsi. Košíčky naplníme po okraj a necháme ztuhnout. Poté je dozdobíme krémem ze zbylého tvarohu, mléka, stévie dle chuti, vanilkového extraktu a pudinkového prášku. Krém připravíme pouhým prošleháním všech ingrediencí. Poté ho nastříkáme zdobícím sáčkem na košíčky a posypeme zdobením. Necháme hodinu ztuhnout v chladu.