Kdysi, když byla ještě v centru Příbrami na původním stanovišti Restaurace Pip, která se zaměřovala na řeckou kuchyni, tak jsem zde ochutnala jídlo, které mi později nedalo spát (stejně jako několik dalších v tomto podniku). Byla to zapečená feta, sice v jednodušší variantě, než ji dnes připravuji, ale moc dobrá. Mojí variantě ubral na kráse přesun z alobalu, vy můžete ale servírovat celý balíček. Servírované pečivo je Penam noční chlebík se sušeným ovocem, pěkně se k sýru hodil.
Správný sýr feta je na rozdíl od balkánského sýra měkčí, méně slaný a hlavě obsahuje ovčí mléko. Není nejlevnější, ale čas od času za to t abolest v peněžence stojí.
Zapečená feta (1 porce)
- 70-100g sýru feta (origoš!)
- hrst oliv naložených v oleji
- 2 lžíce olivového oleje
- oregáno
- 1 menší rajče
- hrst čerstých bylinek
- pečivo k podávání
Připravíme si plech a alobal, který si přeložíme napůl. Okraje alobalu několikrát přehneme, aby se vytořila miska. Do ní posadíme fetu, zasypeme olivami a pokrájeným rajčetem. Poté zakapame olivovým olejem a posypeme oregánem. Nakonec dáme do trouby rozpálené na 15 stupňů zapéct na 15 minut. Podáváme teplé, zasypané čerstvými bylinkami, s křupavým pečivem dle výběru a ideálně s trochou bílého vína.