Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Zapečená feta

Kdysi, když byla ještě v centru Příbrami na původním stanovišti Restaurace Pip, která se zaměřovala na řeckou kuchyni, tak jsem zde ochutnala jídlo, které mi později nedalo spát (stejně jako několik dalších v tomto podniku). Byla to zapečená feta, sice v jednodušší variantě, než ji dnes připravuji, ale moc dobrá. Mojí variantě ubral na kráse přesun z alobalu, vy můžete ale servírovat celý balíček. Servírované pečivo je Penam noční chlebík se sušeným ovocem, pěkně se k sýru hodil.

Správný sýr feta je na rozdíl od balkánského sýra měkčí, méně slaný a hlavě obsahuje ovčí mléko. Není nejlevnější, ale čas od času za to t abolest v peněžence stojí.

 

Zapečená feta (1 porce)

  • 70-100g sýru feta (origoš!)
  • hrst oliv naložených v oleji
  • 2 lžíce olivového oleje
  • oregáno
  • 1 menší rajče
  • hrst čerstých bylinek
  • pečivo k podávání

 

Připravíme si plech a alobal, který si přeložíme napůl. Okraje alobalu několikrát přehneme, aby se vytořila miska. Do ní posadíme fetu, zasypeme olivami a pokrájeným rajčetem. Poté zakapame olivovým olejem a posypeme oregánem. Nakonec dáme do trouby rozpálené na 15 stupňů zapéct na 15 minut. Podáváme teplé, zasypané čerstvými bylinkami, s křupavým pečivem dle výběru a ideálně s trochou bílého vína.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *