RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Borůvkový závin z Lavaše

  Tantokrát možnán elze hovořit ani o receptu, ale minimálně jako inspiraci bychom to brát mohli :). Z momentálně extrémně šíleně bláznivě populárního nekvašeného chleba Lavaš jsem vyrobila borůvkový závin. Neodolalal jsem, protože na instagramu jsou záviny z Lavaše jedním z největších hitů. Zpětně musím říci, že mít v troubě závin po maximálně 10 minutách, je docela fajn úspora času.

Jinak Lavaš je tenká pšeničná placka, ve tvaru velkého obdelníku, prodává se ve zdravých výživách nebo třeba obchodech s gastronomií nebo ho teď také nabízí krámky s tureckými nebo ruskými specialitami. Pokud se rozhodnete tento chléb využít například na plněné tortilly, tak není tak tučný a díky obdelníkovým parametrům a tenkosti se mohem lépe balí.

Borůvkový závin z Lavaše

  • 1 plát nekvašeného chleba Lavaš
  • hrnek lesních borůvek
  • 1 měkký tvaroh z papíru
  • 1 vaničkový nízkoučný tvaroh
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 5 lžic tekuté stévie (nebo med)
  • 2 vejce

Oba tvarohy prošleháme, přidáme k nim stévii, vanilkový extrakt a 1 a 1/2 vejce. (Zbylou polovinu vajíčka schováme na potření.) K tvarohové směsi opatrně přimícháme borůvky. Lavaš si roprostřeme a na 2/3 šířky rozetřeme náplň. Ideálně by vám na okraji závinu mělo zbýt ísto alespoň na jedno a půl otočení, aby se vám závin přiliš nesplácnl jako mně. Okraje závinu ohneme dovnitř a poté zavinme jako roládu. Závin umístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme zbylým vajíčkem a necháme péct 45 minut na 170 stupňů, až je povrch zlatavý.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *