Dorty a zákusky,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Makový dort s citrónovým krémem

Vypadá to jako tradiční vanilkový dort, dokud ho nerozkrojíte a neochutnáte. V receptu jsem zkombinovala jednoduchý makový korpus slazený stévií s citrónovým krémem a jahodami. Přes prvotní nedůvěru musím říci, že je to neotřelá a pikantní kombinace. Rozhodně se k makovým korpusům znovu vrátím, jelikož by k nim bezvadně ladil i rybíz nebo švestky, které ještě nejsou běžně k mání.

Makový dort s citrónovým krémem

  • 4 vejce
  • 4 lžíce tekuté stévie
  • 30ml oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 100g tvarohu
  • 20g kukuřičného škrobu
  • 200g mletého máku
  • 400g nízkotučného tvarohu
  • 1/2 hrnku mléka
  • šťáva z 1/2 malého citrónu
  • lžička strouhané citrónové kůry
  • stévie dle chuti
  • 1 vanilkový pudink bez vaření (krém Olé)
  • čerstvé jahody
  • 1/2 balení dortového želé+125ml vody

 

Nejdříve si připravíme rychlý makový korpus. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s stévií a olejem. Postupně přišleháme ještě kypřící prášek, tvaroh, škrob a mák. Do těsta nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Dort pečeme v malé dortové formě (18cm), u které jsme si vyložili dno pečícím papírem. Časově to vychází na zhruba 45 minut při 170 stupních. Korpus necháme vychladnout, odřízneme ho od krajů formy a poté podélně prokrojíme. Korpus promažeme polovinou krému, který jsme vytvořili prošleháním tvarohu s mlékem, citrónovou šťávou, kůrou a stévií a nakonec pro zahuštění i s vanilkovým pudinkem. Na krém naneseme jahody, lehce zamáčkneme a přitlačíme druhý korpus. Zbytkem krému pomažeme vršek a boky dortu. Necháme chvíli ztuhnout a poté poklademe jahodami a potřeme dortovým želé, které vznikne za minutku vaření vody s polovinou pytlíčku na dortové želé. Dort necháme před nakrojením alespoň dvě hodiny rozležet v lednici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *