Dorty a zákusky,  RECEPTY

Klasický pudinkový dort s jahodami

Mezi klasické až úplně nejklasičtější dorty patří světlý piškot s vanilkovým pudinkovým krémem. Moje rodina ho má velmi ráda zejména s broskvemi, ale pro tentokrát jsem zvolila domácí jahody. Rozhodně se nebojte toho, že dort bude hutný, piškot je velmi nadýchaný a stejně takový bude i krém, pokud dodržíte postup. Pokud bude dort určený ihned ke konzumaci, můžete vynechat finální želé.

Uživejte jahůdky, během léta přibyde ještě andělský dort s malinami a smetanový čokoládový s borůvkami.

Klasický pudinkový dort s malinami

  • 4 vejce
  • 160g krystalového cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku
  • 150g hladké mouky
  • 500ml mléka
  • 8 lžic krystalového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 125g másla
  • 400g jahod
  • 1/2 sáčku dortového želé
  • 1 lžíce cukru

Nejdříve si připravíme dortovou formu zrhuba 22 cm a její dno vyložíme pečícím papírem. Boky formy necháme volné a nevymazáváme je – dort by nám vyboulil vršek, což je nežádoucí. Oddělíme si bílky od žloutků a vyšleháme je na hustý sníh, dále k nim přišleháme cukr a vytvoříme pěkně lesklý bílkový sníh. Poté přišleháme také postupně žloutky, olej a kypřící prášek. Nakonec přišleháme také mouku. Se šleháním si dáváme v jednotlivých krocích opravdu záležet, aby byl výsledný korpus nadýchaný. Těsto vlijeme do připravené formy a vložíme péct do předehřáté trouby na 150 stupňů na zhruba 40 minut, upečený korpus musí být zlatavý. Poté ho necháme vychladnout a odřízneme ho od krajů formy, otočíme vzhrůhu nohama a podélně prokrojíme na dva díly.

Na krém si uvaříme hustý pudink z mléka, cukru a vanilkového cukru a pudinkových prášků. Uvařený pudink překryjeme igelitovou folií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zchladnout. Do vlahého pudinku zašleháme máslo pokojové teploty. Krém necháme ztuhnout v lednici zhruba čtvrt hodiny a před jeho použitím znovu prošleháme, aby byl nadýchaný. Krémem naplníme cukrářský pytlík s hladkou zdobičkou. Zhruba polovinou pokryjeme spodní korpus, začneme u krajů a pokračujeme do středu, mezi kapky krému položíme menší jahůdky a pečlivě přes ně přitlačíme vrchní díl korpusu. Vršek dortu ozdobíme stejnými kapkami krému a poté na něj rozložíme na plátky nakrájené jahody, začneme od krajů a pokračujeme do středu. Jahody potřeme dortovým želé, které si připravíme svařením 125 ml vody se lžící cukru a půlkou sáčku na dortové želé. Jahody potřeme dortovým želé pomocí mašlovačky nebo pokapeme lžící. Necháme před podáváním alespoň hodinu ztuhnout v lednici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *