Mezi klasické až úplně nejklasičtější dorty patří světlý piškot s vanilkovým pudinkovým krémem. Moje rodina ho má velmi ráda zejména s broskvemi, ale pro tentokrát jsem zvolila domácí jahody. Rozhodně se nebojte toho, že dort bude hutný, piškot je velmi nadýchaný a stejně takový bude i krém, pokud dodržíte postup. Pokud bude dort určený ihned ke konzumaci, můžete vynechat finální želé.
Uživejte jahůdky, během léta přibyde ještě andělský dort s malinami a smetanový čokoládový s borůvkami.
Klasický pudinkový dort s malinami
- 4 vejce
- 160g krystalového cukru
- 4 lžíce oleje
- 1/4 lžičky kypřícího prášku
- 150g hladké mouky
- 500ml mléka
- 8 lžic krystalového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 125g másla
- 400g jahod
- 1/2 sáčku dortového želé
- 1 lžíce cukru
Nejdříve si připravíme dortovou formu zrhuba 22 cm a její dno vyložíme pečícím papírem. Boky formy necháme volné a nevymazáváme je – dort by nám vyboulil vršek, což je nežádoucí. Oddělíme si bílky od žloutků a vyšleháme je na hustý sníh, dále k nim přišleháme cukr a vytvoříme pěkně lesklý bílkový sníh. Poté přišleháme také postupně žloutky, olej a kypřící prášek. Nakonec přišleháme také mouku. Se šleháním si dáváme v jednotlivých krocích opravdu záležet, aby byl výsledný korpus nadýchaný. Těsto vlijeme do připravené formy a vložíme péct do předehřáté trouby na 150 stupňů na zhruba 40 minut, upečený korpus musí být zlatavý. Poté ho necháme vychladnout a odřízneme ho od krajů formy, otočíme vzhrůhu nohama a podélně prokrojíme na dva díly.
Na krém si uvaříme hustý pudink z mléka, cukru a vanilkového cukru a pudinkových prášků. Uvařený pudink překryjeme igelitovou folií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zchladnout. Do vlahého pudinku zašleháme máslo pokojové teploty. Krém necháme ztuhnout v lednici zhruba čtvrt hodiny a před jeho použitím znovu prošleháme, aby byl nadýchaný. Krémem naplníme cukrářský pytlík s hladkou zdobičkou. Zhruba polovinou pokryjeme spodní korpus, začneme u krajů a pokračujeme do středu, mezi kapky krému položíme menší jahůdky a pečlivě přes ně přitlačíme vrchní díl korpusu. Vršek dortu ozdobíme stejnými kapkami krému a poté na něj rozložíme na plátky nakrájené jahody, začneme od krajů a pokračujeme do středu. Jahody potřeme dortovým želé, které si připravíme svařením 125 ml vody se lžící cukru a půlkou sáčku na dortové želé. Jahody potřeme dortovým želé pomocí mašlovačky nebo pokapeme lžící. Necháme před podáváním alespoň hodinu ztuhnout v lednici.