Píšu recept na blog čtyři dny před státnicei, nejsem blázen? Do jedné hodiny jsem se učila a potřebuji se nějak odreagovat… Taky mě trochu stresuje, že mi vicí v počítači dalších šest nafocených receptů :D. Tak moc ráda bych to teď přidávala, když je co. V létě to snad půjde lépe, teď musím vydržet se zatnutými zuby. Dneska je navíc neděle, tak jsem se rozhodla vařit něco víc než obložený talíř, bude light verze bramborového salátu a kuřecí stripsy v cornflacích. Takže pokud to nezvidlačím, tak se těšte v dalších dnech (snad ne týdnech) na recept.
Linguine s jemnou omáčkou a letní zeleninou
(2 porce)
- 400g čerstvých těstovin linguine (nebo jiné)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lilek
- 300g barevných cherry rajčat
- 2 lžíce koření italské bylinky (nebo směs na špagety)
- sůl
- 100g černých oliv
- 100g žervé
- bazalka k podávání
Těstoviny si dáme vařit do vroucí vody se lžičkou soli a kapkou olivového oleje. Uvaříme je na skus. Lilek omyjeme a nakrájíme na kostičky a rajčata také opláchneme vodou. Lilek orestujeme na olivovém oleji a když je opečený, tak přidáme bylinky, půl lžičky soli, žervé a olivy. Podlijeme vodou a tři minuty dusíme, pánev přikryjeme poklicí. Poté přidáme i rajčata, po dalších pěti minutách zkontrolujeme konzistenci omáčky, měla by být hustá a lepkavá. Případně přidáme ještě vodu, aby se omáčka nepřipálila nebo ještě vodu vyvaříme. Rajčátka je dobré promíchát špičkou nože, aby pustila trošku šťávy. Nakonec omáčku promícháme s uvařenými těstovinami, minutku necháme ještě na plameni navzájem prohřát a ozdobíme bazalkou. Nejlepší jsou těstoviny lehce zchladlé.