Dorty a zákusky,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Bezlepkový proteinový dortík s tvarohovo-ricottovým krémem a ovocem

  Ahojky, tentokrát chci prezentovat recept na velkolepou pecku a je to proteiový dort. Skládá se z piškotového kakaového korpusu (výborného korpusu!), vanilkového krému s ricottou a tvarohem a spousty ovoce, které jsem sehnala na těch našich zlatých Holešovicích. Korpus je s přidaným proteinem, bez cukru a bezlepkový. Stejně tak celý dort je bez cukru a s velmi nízkým množstvím tuku. K doslazení používám stévii a zero sirup, ale s medem také nejde recept zkazit. Skladba ovoce je na vás, pokud budete dort déle uchovávat, doporučuji ovoce na vrchu potřít bezbarvým dortovým želé.

Bezlepkový proteinový dortík s tvarohovo-ricottovým krémem a ovocem

  • 4 vejce
  • 4 lžíce stévie
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 kypřícího prásku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 odměrka čokoládového proteinu

 

  • 1 balení ricotty
  • 1 balení nízkotučného tvarohu
  • 100g (1/2 balení) zakysané smetany (ideálně 10% tuku i méně)
  • vanilkový zero sirup (nebo med jako sladidlo)
  • stévie
  • vanilková pasta nebo extrakt
  • 1/2 sáčku vanilkový krém Olé (prášek na pudink bez vaření)
  • ovoce – jahody, hroznové víno, kanadské borůvky

 

Nejdříve si připravíme korpus, oddělíme si bílky a žloutky. Bílky vyšleháme ve větší nádobě na sníh a žloutky vedle v mističce smícháme se stévií. K bílkým poté přišleháme žloutky a poté také olej a kypřící prášek. Nakonec přišleháme kakao, protein a kukuřičný škrob. Těsto vlijeme do malé dortové formy, u které jsme si vyložili dno pečícím papírem. Pečeme na 150 stupňů zhruba 45 minut, poté necháme vychladnout.

Zchladný korpus odřizneme od boku formy a odlepíme od pečícího papíru, pokud se nám příliš vyklenul, tak vršek lehce okrojíme a korpus otočíme, aby byl vršek rovný a hladký. Poté korpus podélně prokrojíme a naplníme větší polovinou krému a ovocem, které do krému lehce zatlačíme do vrstvy krému. (Krém si vytvoříme jednoduše rozšleháním ricotty s tvaroheme a zakysanou smetanou, doslazením stévií a zero sirupem a lžičkou vanilkové pasty. Krém ještě lehce ztužíme zašleháním poloviny sáčku vanilkoho pudinku bez vaření.)

Na polovinu dortu s krémeme a ovocem přiklopíme druhou polovinu korpusu a vršek ozdobíme zbylým krémem a ovocem, poté necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *