Dobré ráno, už víte, co budete dneska vařit k obědu? Že, ne? Možná vás zachráním. Včera se konalo ladění hovězího guláše. Jelikož jedu na názorové vlně, že česká kuchyně lze dělat jinak a velmi zdravě, chci to ukázat právě na tom úplně nejtradičnějším českém hospodském jídle, a to je guláš. Je na minimu oleje, z libového hovězí a zahušťuje ho jen malé množství kukuřičného škrobu, ano je tedy bez lepku. Příloha je na fantazii, já si vystačila s celozrnným toustem, pokud jste akčnější, můžete vyrobit lowcarb karlovarské knedlíky, které jsem dělala k segedínu. Takže k dnešku visí na blogu nejen zdravá bramboračka, segedín, štrúdl, roláda, tvarohové knedlíky nebo krůtí sekaná, máme tu i guláš! Užijte si to a hezký víkend!
Zdravý hovězí guláš
- 300g hovězích medailonků na minutku
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 velké cibule
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 2 lžíce sušeného česneku
- 2 lžičky kmína
- 1 hovězí bujon
- sůl
- 2 lžíce rajského protlaku
- (majoránka, pokud ji máme v guláši rádi)
- feferony a cibule k podávání
Nejdříve si nakrájíme cibuli na kostičky, v hrnci rozpálíme olej a cibuli na něj opékáme. Finálně musí být cibule hnědá, ale ne spálená. V mezičase si pokrájíme maso na větší kostky a obalíme ho ve škrobu. Opečenou cibuli zaprášíme mletou paprikou, promícháme a poté přidáme opékat maso. Přidáme také česnek a kmín. Když je maso lehce opečené, podlijeme vodou, aby byl obsah hrnce ponořený. Přidáme bujon, trochu soli a rajský protlak. Guláš dusíme pod pokličkou za občasného promíchání a případně dolití vody 1,5 hodiny nebo do doby, než je maso měkké. Poté dosolíme, případně přidáme majoránku. Podáváme s feferony nebo cibulí.