Zdravíčko, všude jsou teď akce na manga, tak je toho třeba využít 🙂 Přináším recept na zdravý dort, který je složený z piškotu, kokosového krému, mango-kokosového krému a mangového želé. Příprava není tak složitá, jak to na první pohled vypadá, jen jsem musela upravit poměry, protože mangová vrstva byla příliš nepevná. Dle tohoto receptu budu dělat dort znovu a že budu, protože je chuťově velmi zajímavý a manga snad ještě v obchodech budou.
Mangový dort
- 2 vejce
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce stévie
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce hladké špaldové mouky
- máslo a hrubá mouka na formu
- 2 manga
- 250g bílého jogurtu
- 250g nízkotučného tvarohu
- 50ml mléka
- stévie
- 1 kokosový pudink bez vaření
- 1 želatinový ztužovač
- 1/2 sáčku čirého dortového želé
Nejdříve si připravíme korpus, bílky oddělíme od žloutků. Bílky v menší misce vyšleháme na sníh. Ve druhé misce vyšleháme žloutky se stévií. Poté k nim postupně přidáme olej, horkou vodu, kukuřičný škrob a mouku. Nakonec opatrně přimícháme bílkový sníh. Malou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme v předehřáté formě na 150 stupňů, zhruba 40 minut, než bude povrch lehce nazlátlý. Když upečený korpus vychladne, vyjmeme ho a formu vyložíme potravinovou folií nebo alobalem.
Manga si očistíme, oloupeme a rozmixujeme na pyré. Jogurt s tvarohem smícháme a přidáme ještě mléko. Poté přimixujeme kokosový pudink bez vaření. Do třetiny krému přimícháme polovinu mangového pyré. Oba krémy dle chuti dosladíme stévií či medem. Želatinový ztužovač si připravíme dle návodu – obvykle rozšleháme se 100ml teplé vody. Část rozmíchaného ztužovače – zhruba třetinu přimixujeme do světlého krému. A ten rozlijeme na zchladný korpus. Zbytek ztužovače vlijeme do mangového krému a hmotu vlijeme na světlý krém. Necháme hodinu ztuhnout v lednici a poté si svaříme se zbylého mangového pyré, dvou lžic vody a dortového želé další vrstvu. Když hmota probublá, rozlijeme ji jako poslední vrstvu na tři předešlé. Necháme do rána ztuhnout v lednici.