Nebudu lhát, že brokolicové placičky jsou velice fotogenické jídlo, stejně jako brokolice sama o sobě, ale trochu “vytuněné” uzeným lososem, žervé a kapary? 😀 Moje placičky jsou extra rychlé, pečené v troubě, kompletně bez tuku i bez lepku. Pokud nebudete chtít použít mleté ovesné vločky, můžete zkusit, jak celozrnnou mouku, klasickou bílou hrubou nebo například rýžovou. Použitým sýrem je parmazán, ale ani drobně nastrouhaný čedar by brokolici určitě neublížil. Zelenině zdar, a pokud ještě jedna brokolice ve spíži zbývá, podívejte do rubriky na další variace, visí tam i recept na zapečenou brokolici se šunkou, sýrem a zálivkou ze zakysanky.
Pečené brokolicové placičky
- 1 brokolice
- sůl, pepř
- 1 velký stroužek česneku
- 3 vejce
- 25g strouhaného parmazánu
- 50g namletých ovesných vloček (nebo celozrnná nebo hrubá mouka)
Brokolici si nejdříve uvaříme, rozdělíme si ji na větší růžičky a košťál okrájíme. Do vařící osolené vody vložíme nejdříve košťál a po pěti minutách i zbytek brokolice. Vaříme do velmi měkké konzistence, poté slijeme a necháme vychlandout. Vychladlou uvařenou brokolice buď namačkáme šťouchadlem na brambory nebo několikrát projedeme ponorným mixérem, ale snažíme se z toho neudělat úplně kaši, měly by tam zůstat i kousky. Poté ochutnáme, dosolíme a opapříme a přidáme rozmělněný nebo nastrouhanaý česnek. Nakonec do hmoty přidáme ještě vajíčka, parmazán a poté i namleté vločky. Plech vyložíme pečícím papírem a lžící tvarujeme zhruba 2 cm vysoké placičky. Ty necháme péct ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20 minut, dokud jejich povrch nezmění barvu. Během pečení se neroztékají, jen se trouchu nafouknou a poté zase zplasknou.
Podávejte dle chuti, já s žervé, lososem a kapari, ale bezva by byl i nějaký pikatní rajčatový dip nebo masová směs. Jsou jedlé teplé i studené.