Trošku jsem nevěřila, že zrovna tenhle recept vyjde. Těsto z tvarohu je obvykle předpokladem toho, že koláč bude “blemcavý” a ještě navíc pokud se přidá do těsta jogurt. Ale abraka dabra, bylo to suprové – těsto chutná trošku podobně jako kynuté. Tvaroh ani jogurt nejsou v těstě poznat a tvoří dobrý suchý základ, kokosová mouka i vločky hodně nabobtnají a v těstu se rozpustí(vločky je možné nahradit mletými mandlemi). Plánuji příště vyzkoušet i s lesním ovocem. Recept je bezlepkový, pokud použijete stévii, tak bez cukru a s nízkým obsahem sacharidů.
Jablečný bezlepkový lowcarb koláč
- 1 vanička nízkotučného tvarohu
- 100g bílého jogurt
- 2 vejce
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečení
- 30ml tekuté stévie (nebo med)
- 20g kokosové mouky
- 50g vanilkového proteinového prášku
- 2 lžíce kukuřičného škrobu (maizena)
- 20g drcených vloček nebo mletých mandlí
- 5 velkých jablek
- mletá skořice
- směs vloček a mletých mandlí (1:3) nebo pouze mandle
- 30g másla
- tekutá stévie nebo med
- mandlové lupínky
- máslo a mouka na vymazání plechu
Nejdříve si připravíme malý pekáček, který si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Také si očistíme jablka, nakrájíme je na menší kousky a smícháme se 2 lžičkami skořice. Na těsto smícháme metlou postupně tvaroh s jogurtem a vejci. Poté přidáme kypřící prášek, poté stévii a finálně suché ingredience – kokosovou mouku, protein, kukuřičný škrob a drcené vločky. Vznikne husté těsto, které opatrně rozetřeme na dno pekáčku, nemusíme moc uhlazovat, v troubě se samo rozteče. Na vrch položíme skořicová jablíčka a necháme péct zhruba 15 minut na 150 stupňů. Mezitím si připravíme drobenku z vloček a drcených mandlí, které smícháme a přidáme rozpuštěné máslo s medem nebo stévií. Pokud máme rádi skořici přidáme lžičku i do drobenky. Předpečený koláč posypeme drobenkou(množství závisí na chutích strávníků) a mandlovými lupínky. Poté koláč vrátíme do trouby a 35-45 minut dopékáme, dokud okraje nejsou zlaté.