Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Jablečný bezlepkový lowcarb koláč

  Trošku jsem nevěřila, že zrovna tenhle recept vyjde. Těsto z tvarohu je obvykle předpokladem toho, že koláč bude “blemcavý” a ještě navíc pokud se přidá do těsta jogurt. Ale abraka dabra, bylo to suprové – těsto chutná trošku podobně jako kynuté. Tvaroh ani jogurt nejsou v těstě poznat a tvoří dobrý suchý základ, kokosová mouka i vločky hodně nabobtnají a v těstu se rozpustí(vločky je možné nahradit mletými mandlemi). Plánuji příště vyzkoušet i s lesním ovocem. Recept je bezlepkový, pokud použijete stévii, tak bez cukru a s nízkým obsahem sacharidů.

 

Jablečný bezlepkový lowcarb koláč

  • 1 vanička nízkotučného tvarohu
  • 100g bílého jogurt
  • 2 vejce
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečení
  • 30ml tekuté stévie (nebo med)
  • 20g kokosové mouky
  • 50g vanilkového proteinového prášku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu (maizena)
  • 20g drcených vloček nebo mletých mandlí
  • 5 velkých jablek
  • mletá skořice
  • směs vloček a mletých mandlí (1:3) nebo pouze mandle
  • 30g másla
  • tekutá stévie nebo med
  • mandlové lupínky
  • máslo a mouka na vymazání plechu

 

Nejdříve si připravíme malý pekáček, který si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Také si očistíme jablka, nakrájíme je na menší kousky a smícháme se 2 lžičkami skořice. Na těsto smícháme metlou postupně tvaroh s jogurtem a vejci. Poté přidáme kypřící prášek, poté stévii a finálně suché ingredience – kokosovou mouku, protein, kukuřičný škrob a drcené vločky. Vznikne husté těsto, které opatrně rozetřeme na dno pekáčku, nemusíme moc uhlazovat, v troubě se samo rozteče. Na vrch položíme skořicová jablíčka a necháme péct zhruba 15 minut na 150 stupňů. Mezitím si připravíme drobenku z vloček a drcených mandlí, které smícháme a přidáme rozpuštěné máslo s medem nebo stévií. Pokud máme rádi skořici přidáme lžičku i do drobenky. Předpečený koláč posypeme drobenkou(množství závisí na chutích strávníků) a mandlovými lupínky. Poté koláč vrátíme do trouby a 35-45 minut dopékáme, dokud okraje nejsou zlaté.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *