Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Dýňová bábovka – bez lepku, cukru a laktózy

  Máte ještě ve spíži nebo ve sklepě schovanou dýni? Šup s ní do trouby a rozmixovat na pyré, takových božích receptů, na které ji můžete využít, to by byl hřích ji nechat shnít! Od letošního podzimu jsem velkým fandou dýní a není to kvůli slané kuchyni, ale právě kvůli pečení. Dýňovou polévku si dám ráda dvakrát za zimu. ale jinak mi hokkidó naslano nechutná, ale o to lepší jsou z ní pravě pečené výrobky nasladko. Na blogu už visí bezlepkový dýňový dort, cheesecake a cupcaky, tentokrát přibývá do sestavy bábovka. Neděste se názvu, stejně jako všechny moje spolubydlící, po ochutnání byly mile překvapené. Bábovka je jemně sladká, vláčná a hrozně nadýcháná. Nejhezčí je na ní ale (kromě výživových hodnot) barva!

 

Dýňová bábovka

  • 3 vejce
  • slazení (já 40ml stévie a 40ml karamelového zero sirupu, lze nahradit medem nebo 200g cukru)
  • 3 lžíce oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 600g dýňového pyré
  • 2 lžíce perníkového koření
  • vanilkový extrakt
  • 150g drcených ovesných vloček
  • 80g kukuřičného škrobu(maizena)
  • 70g vanilkového proteinu (nebo mouky nebo vloček)
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst sušených brusinek

Nejprve si vyšleháme vajíčka mixérem, přidáme sladidlo a znovu prošleháme. Poté přidáme olej a šleháme, dokud se s vaječnou směsí nespojí. Poté přisypeme i kypřící prášek a znovu prošleháme. Následně ještě přidáme dýňové pyré, perníkové koření a vanilkový extrakt. Do řídké dobře prošlehané směsi dodáme vločky, kukuřičný škrob a protein (pokud ho máme). Nakonec ještě do těsta nasypeme nasekané vlašské ořechy a brusinky a promícháme. Těsto vlijeme ideálně do silikonové bábovkové formy atu položíme na pevných plech (nebo klasickou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou). Pečeme na 150 stupňu minimálně hodinu. Bábovka musí být temně zlatavá a odkrytý povrch musí mít křupavý okraj. Po upečení necháme chvilku zchladnout a vyklopíme na talíř. Pro estetiku pocukrujeme.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *