Ahojky, rozhodla jsem se přidat hodně jednoduchý recept na dort, na můj dort… 🙂 Když jsem rozmýšlela jaký bude, bylo jasně, že bude čokoládový a že krém zpikantní baileys. Pokud byste měli chuť, můžete ho posunout ještě o level výše tím, že navrch vyšleháte jednu nebo dvě smetany ke šlehání s trochou vanilkového cukru. Ale já jsem chtěla, aby se co nejsnadněji krájel. Krém je tedy ovoněný likérem baileys a náplň oživená borůvkami – bezva by byly určitě i maliny. U korpusu rozhodně dodržte gramáže, piškot je jemný, nadýchaný a vůbec není suchý. A ty růžové pralinky, ty byly v kaci v Lidlu.
Můj narozeninový baileys čokoládový dort
- 4 vejce
- 180g cukru
- 6 lžic oleje
- 1 vrchovatá lžička kypřícího prášku do pečiva
- 20g kakaa
- 120g hladké mouky
- máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Krém a zdobení:
- 2 smetany ke šlehání
- 250g čokolády
- moučkový cukr
- 100ml baileys
- 100g borůvěk, lžíce cukru, 1/2 lžíce potravinářské želatiny
- čokoládové pralinky
- čokoládové filigrány
- balení čokoládových sticks od Milky
- balení kinderčokoládek
- balení křehkých trubiček s krémem
Nejdříve (a ideálně den předem) připravíme základ krému. Svaříme dvě šlehačky s čokoládou, necháme zachladnout na pokojovou teplotu a vychladit v lednici. Na korpus si oddělíme bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do tuhé pěny, poté přidáme cukr a vytvoříme šleháním tužší sníh. Přišleháme žloutky a poté i olej. Poté přidáme kypřící prášek, kakao a mouku a prošleháme do hladké směsi. Těsto nalijeme do dvojité ikea zapekací skleněné misky, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Pečeme zhruba 40 minut, dokud korps není pevný, poté vyklopíme a necháme vychladnout.
K dokončení dortu si korpus podélně prokrojíme. A potřeme zchladnou borůvkovou náplní (borůvky pět minut svařené s troškou vody, lžící cukru a půl lžící potravinářské želatiny). Pokud nám borůvky neztuhnou, nevadí, pěkně funguje i vsáklá šťáva z korpusu. Čokoládovou šlehačku lehce prošleháme, přidáme baileys a cukr dle chuti, a ještě znovu prošleháme do zpevnění. Menší polovinou krému potřeme prokrojený korpus s borůvkami a přiklopíme vrch. Troškou krému potřeme okraje dortu a oblepíme sušenkami, trubičkami a čokoládou, nakonec stáhneme mašlí. Zbytek krému rozetřeme na vrch dortu a ozdobíme pralinkami a filigrány. Necháme alespoň 3 hodiny ztuhnout v lednici.