Dorty a zákusky,  RECEPTY

Můj narozeninový baileys čokoládový dort

  Ahojky, rozhodla jsem se přidat hodně jednoduchý recept na dort, na můj dort… 🙂 Když jsem rozmýšlela jaký bude, bylo jasně, že bude čokoládový a že krém zpikantní baileys. Pokud byste měli chuť, můžete ho posunout ještě o level výše tím, že navrch vyšleháte jednu nebo dvě smetany ke šlehání s trochou vanilkového cukru. Ale já jsem chtěla, aby se co nejsnadněji krájel. Krém je tedy ovoněný likérem baileys a náplň oživená borůvkami – bezva by byly určitě i maliny. U korpusu rozhodně dodržte gramáže, piškot je jemný, nadýchaný a vůbec není suchý. A ty růžové pralinky, ty byly v kaci v Lidlu.

Můj narozeninový baileys čokoládový dort

  • 4 vejce
  • 180g cukru
  • 6 lžic oleje
  • 1 vrchovatá lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 20g kakaa
  • 120g hladké mouky
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Krém a zdobení:

  • 2 smetany ke šlehání
  • 250g čokolády
  • moučkový cukr
  • 100ml baileys
  • 100g borůvěk, lžíce cukru, 1/2 lžíce potravinářské želatiny
  • čokoládové pralinky
  • čokoládové filigrány
  • balení čokoládových sticks od Milky
  • balení kinderčokoládek
  • balení křehkých trubiček s krémem

 

Nejdříve (a ideálně den předem) připravíme základ krému. Svaříme dvě šlehačky s čokoládou, necháme zachladnout na pokojovou teplotu a vychladit v lednici. Na korpus si oddělíme bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do tuhé pěny, poté přidáme cukr a vytvoříme šleháním tužší sníh. Přišleháme žloutky a poté i olej. Poté přidáme kypřící prášek, kakao a mouku a prošleháme do hladké směsi. Těsto nalijeme do dvojité ikea zapekací skleněné misky, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Pečeme zhruba 40 minut, dokud korps není pevný, poté vyklopíme a necháme vychladnout.

K dokončení dortu si korpus podélně prokrojíme. A potřeme zchladnou borůvkovou náplní (borůvky pět minut svařené s troškou vody, lžící cukru a půl lžící potravinářské želatiny). Pokud nám borůvky neztuhnou, nevadí, pěkně funguje i vsáklá šťáva z korpusu. Čokoládovou šlehačku lehce prošleháme, přidáme baileys a cukr dle chuti, a ještě znovu prošleháme do zpevnění. Menší polovinou krému potřeme prokrojený korpus s borůvkami a přiklopíme vrch. Troškou krému potřeme okraje dortu a oblepíme sušenkami, trubičkami a čokoládou, nakonec stáhneme mašlí. Zbytek krému rozetřeme na vrch dortu a ozdobíme pralinkami a filigrány. Necháme alespoň 3 hodiny ztuhnout v lednici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *