Před pár dny mě napadlo, že na blogu chybí jedno z mých neojoblíběnějších jídel. Jelikož Tesco mělo čerstvého lososa v akci, ihned jsem toho využila. Když musíš, tak musíš… 😀 Přesto přiznávám, že cena čerstvého lososa je i tak naprosto nekřesťanská. Ale když bylo to sváteční volno, chtělo to sváteční oběd. Omlouvám se těm, co nemají rádi lososa ve všech podobách, medovo-hořčičný dresink, hermelíny nebo rukolu. Mám období, kdy po těchto potravinách tělo asi prahne, jelikož jsou mezi příspěvky velmi velmi časté. Také mě poprvé v životě chytila dýňová sezóna a v lednici se mi chladí něco jako cheesecake, pokud bude jedlý, tak brzy přibyde i s klasickou polévkou mezi další příspěvky.
Nejlepší losos na tymiánu
(2 porce)
- 350 – 400g lososa s kůží
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce tymiánu (nebo směs bylinek s tymiánem)
- sůl
- vařené nové brambory s máslem
- salátek z rukoly a rajčat
Nejdříve si omyjeme pěkné nové malé brambory, nakrájíme je načtvrtky a dáme je vařit do lehce osolené vody. Když se uvaří, slijeme je a přidáme kousek másla. V zavřeném hrnci se trošku s máslem zapaří a budou výborné – nejlepší vařené brambory! V mezičase si očistíme lososa od kůže, obvykle to jde dolecela snadno. Filetu položíme kůží na prkýnku, vjedeme nožem uprostřed filety mezi kůži a maso (tuková vrstva) a odřízneme kůži z jedné strany a pak druhé. Poté rozdělíme maso na 2 porce. Platí, že z čím širšího a delšího fláku ryby jídlo připravujeme, tím je maso chutnější, ale za to se více rozpadá. Maso lehce posolíme a posypeme tymiánem. V pánvi rozpálíme olej s máslem a lososa prudce opečeme dvě minuty z jedné strany a zhruba dvě minuty z druhé, potom pánev přiklopíme pokličkou, vařič vypneme a lososa necháme dojít. Pokud by se připaloval, přilijeme trošku vody. Lososa podáváme s připravenými bramborami a salátkem z rukoly (nebo baby špenátu), rajčat a oblíbené zálivky (takže hořčično-medová, je to tak :D).