Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY

Nejlepší losos na tymiánu

 

  Před pár dny mě napadlo, že na blogu chybí jedno z mých neojoblíběnějších jídel. Jelikož Tesco mělo čerstvého lososa v akci, ihned jsem toho využila. Když musíš, tak musíš… 😀 Přesto přiznávám, že cena čerstvého lososa je i tak naprosto nekřesťanská. Ale když bylo to sváteční volno, chtělo to sváteční oběd. Omlouvám se těm, co nemají rádi lososa ve všech podobách, medovo-hořčičný dresink, hermelíny nebo rukolu. Mám období, kdy po těchto potravinách tělo asi prahne, jelikož jsou mezi příspěvky velmi velmi časté. Také mě poprvé v životě chytila dýňová sezóna a v lednici se mi chladí něco jako cheesecake, pokud bude jedlý, tak brzy přibyde i s klasickou polévkou mezi další příspěvky.

Nejlepší losos na tymiánu

(2 porce)

  • 350 – 400g lososa s kůží
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tymiánu (nebo směs bylinek s tymiánem)
  • sůl
  • vařené nové brambory s máslem
  • salátek z rukoly a rajčat

Nejdříve si omyjeme pěkné nové malé brambory, nakrájíme je načtvrtky a dáme je vařit do lehce osolené vody. Když se uvaří, slijeme je a přidáme kousek másla. V zavřeném hrnci se trošku s máslem zapaří a budou výborné – nejlepší vařené brambory! V mezičase si očistíme lososa od kůže, obvykle to jde dolecela snadno. Filetu položíme kůží na prkýnku, vjedeme nožem uprostřed filety mezi kůži a maso (tuková vrstva) a odřízneme kůži z jedné strany a pak druhé. Poté rozdělíme maso na 2 porce. Platí, že z čím širšího a delšího fláku ryby jídlo připravujeme, tím je maso chutnější, ale za to se více rozpadá. Maso lehce posolíme a posypeme tymiánem. V pánvi rozpálíme olej s máslem a lososa prudce opečeme dvě minuty z jedné strany a zhruba dvě minuty z druhé, potom pánev přiklopíme pokličkou, vařič vypneme a lososa necháme dojít. Pokud by se připaloval, přilijeme trošku vody. Lososa podáváme s připravenými bramborami a salátkem z rukoly (nebo baby špenátu), rajčat a oblíbené zálivky (takže hořčično-medová, je to tak :D).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *