RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Kokosová granola s lyofizovaným ovocem

  Napadlo vás někdy, že si vyrobíte vlastní müsli? Tedy vlastně granolu, protože vločková směs je pečená :). Lepší a zdravější než tu z obchodu, úplně podle vašich chutí, bez palmového oleje a glukózového cukru? Já na to myslela hned několikrát a nakonec k realizace došlo až po hoodně dlouhé době, čehož zpětně lituji. Často jsem si zahrávala s myšlenkou, že chci použít kokosový olej, který krásně ovoní úplně cokoliv. Ten jsem nakonec sehnala při akci v Aktinu, na Kubánském náměstí jsem teď “pečená vařená”, protože si tam vyzvedávám internetové objednávky – mají například i bezva a levnou kokosovou mouku. Lyofizované ovoce jsem naopak koupila na Foodpikniku, kde měl stánek Mixit. A tak se to nakonec všechno sešlo tak, že mám na své učitelské poličce v práci obří sklenici vlastního zobání. Základní verzi granoly jsem obohatila o kokosové plátky a zmíněné mrazem sušené ovoce. Je jasné, že můžete použít cokoliv jiného, já se v zimě budu chystat na granolu s perníkovým kořením a ořechy, kreativitě se meze nekladou.

Kokosová granola s lyofizovaným ovocem

  • 50g kokosového oleje
  • 50g medu
  • 50g zero javorového sirupu (nebo klasický javoráč nebo další med)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 400g ovesných vloček
  • 100g kokosových plátků
  • 2 lžíce psyllia (není nutné)
  • 20g lyofizovaného lesního ovoce (Mixit)

 

Do hrnečku si odvážíme kokosový olej, med a javorový sirup. Směs zahříváme v mikrovlnné troubě nebo na vařiči tak dlouho, dokud se kokosový olej nerozpustí. Poté přidáme i vanilkový extrakt a promícháme. Ve velké míse sesypeme vločky, kokosové plátky a psyllium, také promícháme. Nakonec přidáme tekutou směs a vše znovu pořádně promícháme, aby se vločky rovnoměrně obalily. Velký plech si vyložíme pečícím papírem a budoucí granolu na něj rozprostřeme. Pečeme na 150 stupňů zhruba dvacet minut a alespoň třikrát v průběhu pečení promícháme lžící. zGranola musí mít na konci pečení jasně zlatavou barvu a po vychlazení křupat. Nakonec do zchladlé upečené směsi přimícháme i lyofizované ovoce. Granolu nasypeme do skleněné dózy nebo igelitových sáčků, skladujeme ji v suchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *