Předkrmy a hlavní jídla,  RECEPTY,  Zdravé/Fitness

Krůtí burgery

  Trošku jsem to doposud tajila, ale kromě sladkého a pečení zdravějšího sladkého zejména v poslední době, mám jednu dlouhověkou vášeň, která začala, když mi bylo deset a přidávala jsem si třetí porci dědova gulášku…. Miluju maso, naprosto nežensky. Ať je to šunka, pečená krůtí prsa, hovězí steak, krůtí prsa nebo boloňská plná mletého masa, všechno to je hrozně boží. Na cuketové placičky k obědu mě fakticky neulovíte, natož na smažený květák, ale v mase se vyžívám (můžu to napsat, protože vegetariáni zavřeli článek u druhé věty). Přesto, že by moje spolubydlící asi oponovala, krůtí burgery jsem nazvala dámským jídlem. Není to mleté hovězí, které hodně žen na hamburgerech nechutná a jsou jemnější, bezlepkové, lehké.

Jsem velice šťastná, že Tesco má dobré mleté maso stále v nabídce a nebudu již ochuzena o tohle báječné šťavnaté jídlo a brzy si uvařím i masové kuličky v rajčatové omáčce. A v těchto úvahách se neslo několik hlavních jídel tento týden na našem pokoji v Holešovicích, já jedla třetí den burgery a moje spolubydlící brokolicové těstoviny a polévku, myslím, že se tu báječně doplňujeme :D.

Krůtí burgery

  • 500g mletého krůtího masa
  • 2 lžíce bylinkového koření (bylinky ze zahrádky, pikantní rozmarýn)
  • 3 lžičky soli (pokud sůl není již v bylinkovém koření)
  • 1 lžíce tvarohu z vaničky
  • 1 lžíce rýžové mouky (lze nahradit jakoukoliv jinou)
  • 2 lžíce oleje
  • salát dle výběru
  • tvarohová pomazánka (tvaroh + sušená rajčata umixovat)
  • 2 velká rajčata
  • menší červená cibule
  • pečivo

 

Mleté maso smícháme s kořením, solí, tvarohem a rýžovou moukou. Poté hmotu rozdělíme na 4 díly a z každého vytvoříme placičkou, asi o výšce 1 centimetr (při pečení se smrskne a nabyde do výšky). Vložíme je poté alespoň na 2 hodiny chladit do lednice. Následně si rozehřejeme na pánvi olej a po dvou dávkách burgery opečeme (lze použít gril), před pečením uprostřed  každého vytvoříme prstem důlek pro lepší propečení (během pečení zmizí). Doba pečení z každé strany je zhruba dvě minuty, maso musí být propečené, je dobré zkusit alespoň jeden burger naříznout než ho donesete návštěvě :D. Pečivo rozřízneme, nebo použijeme -jako já – plátek proteinového chlebíka, na něj vložíme omytý salát, pomázánku, teplý burger, na něj rajčata a nakonec jemně nakrájenou cibuli. Poté nezbývá než si užívat výbornou chuť a šťavnatost masa 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *