Poprvé ryze francouzský recept přímo ve Francii! Je ale pravda, že byl vyhlídnutý už v Čechách, kvůli své překvapivé snadnosti a relativní “zdravosti”. Neviditelnost dortu spočívá v tom, že v něm shováte strašně moc plátků čerstvých jablek. Chuťově připomíná takovou sladkou palačinku s jablky a je výborný s jogurtem. Pokud použijete kokosové mléko jako já a případně i olej místo másla, může být bezlaktózový. Pokud přidáte tekutou stévii (uvádím i variantu s cukrem) bude dortík i bez cukru. Každopádně pro všechny existuje ta správná varianta, tak užívejte pečení a následných ranních snídaní.
“Neviditelný dort” Gâteau invisible aux pommes
- 2 vejce
- 3 lžíce tekuté stévie (nebo 50g cukru)
- 1 kypřící prášek na pečení
- 20g rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100ml mléka (já použila kokosové)
- 70g hladké mouky (může být celozrnná)
- 5-6 jablek
- hrst mandlových lupínků
Postup je velmi expresní, jak to bývá právě u těch receptů na pečení, které neprovádíte u sebe doma. Vezmeme si větší mísu, do té vyklepneme vejce, přidáme stévii/cukr, kypřící prášek, rozpuštné máslo, vanilkový extrakt i mléko. Suroviny dobře prošleháme metlou a nakonec přisypeme i mouku. Mělo by vzniknout konzistentní a poměrně řídké těsto. K němu přidáme nakonec jablka, která jsme si očistili a z jednotlivých čtvrtek či poloviny nakrájeli, tenké plátky. Jablka a těsto dobře promísíme, aby se jablka rovnoměrně obalila. Poté si připravíme menší kulatou formu, zapékací misku nebo formu na chlebíček. Vyložíme jí pečícím papírem a směs rozetřeme a udusáme do formy. Nakonec posypeme mandlemi nebo ořechy. Pečeme na 150 stupňů zhruba hodinu, dokud není povrch zlatavý a propečený. Necháme chladit v lednici nejlépe do druhého dne a pak krájíme na řezy, v kterých jsou vidět jednotlivé vrstvy jablek.
P.S. Příště bych použila menší a vyšší nádobu, aby moučník vynikl na řezu.
P.P.S. Můžete přidat i skořici nebo rozinky, ačkoliv Francouzi by asi byli proti :D.