RECEPTY,  Slané pečení

Slané záviny

  Slané záviny jsem “vytunila” taženým těstem ve slané variantě během své cukrářské brigády. Ve výsledku jsem je pekla zhruba dvakrát týdně a chtěla bych to mít zase tak v ruce jako tenkrát, rutina už zmizela. Ještě jsem se s taženým těstem naslano jinde nesetkala, ale věřte mi výsledek je velmi dobrý. Obejdete se bez palmového oleje, záviny nebudou praskat a můžete klidně použít celozrnnou mouku. Prostě idylka! U nás hodně frčí klasika založená na šunce a sýru, ale můžete si pohrát uplně s čímkoliv, báječný je i ten špenátový, na který taky uvádím suroviny. S taženým těstem pracuji trochu jinak než jiní recepty a lze říct, že i jednodušeji. Nakonec vytvořit tohle vlastní těsto versus listové tvoří rozdíl “závratných” pěti minut, které ztratíte, rozhodně ne víc. Slanými záviny se blýsknete na každé oslavě a grilovačce, děti je zbožňují.

 

Slané záviny

  • 440g hladké mouky(lze celozrnná a přidat vodu)+ na podsypání
  • lžička soli
  • 60ml oleje
  • 160 ml teplé vody
  • 1 vejce
  • 1 lžička octa
  • vejce na potření a sezam na posyp

Do kovové mísy nebo hrnce nasypeme mouku a sůl. Přidáme olej, vodu, vejce a ocet. Poté zpracujeme rukama pružné kompaktní těsto. Toto těsto musíme nechat alespoň půl hodinky odpočívat v teple, můžeme buď přes mísu hodit nahřátý plech nebo ho přikrýt potravinovou folií a dát ho do jemně vyhřátí trouby nebo na lehce rozehřátý vařič. Těsto musí být v teple, ale nesmí se vařit ani péct, pokud je opravdu horko jako teď, stačí dát zakrytou mísu ven.

Když si těsto odpočinulo, rozdělíme ho na dvě poloviny, vždy je rozválíme opravdu velmi do tenka, můžeme doroztáhnout těsto i rukama, netrhá se. Poté navršíme do 2/3 plochy směs, přehneme dovnitř kraje závinu a rolujeme k nenaplněné časti. Hotové záviny vložíme na plech vyložený pečícícm papírem a pečeme 10 minut na 200 stupňů. Poté zpevněné předpečené záviny vytáhneme z trouby, potřeme je vejcem a posypeme sezamem nebo kmínem. Necháme dopéct při 150 stupních do zezlátnutí (cca půl hodiny).

Pizzová náplň:

  • 150g šunky
  • 150g sýra
  • 8 cherry rajčat
  • 6 lžic pasírovaných rajčat (passata)
  • 1 lžíce pizza koření

Rozválené těsto (1/2 polovinu množství) poklademe šunkou, na kterou nakapeme pasírovaná rajčata. Posypeme kořením a důkladně roztřeme po ploše. Poté rozložíme na čtvrtinky nakrájená cherry rajčata a sýr.

Špenátová náplň:

  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 balení zmražených listů špenátu(či čerstvých)
  • 2-3 stroužky česneku dle velikosti
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce žervé nebo lučiny
  • 150g sýra

Na pánvi pokapané olejem si nejdříve orestujeme drobně nakrájenou cibulku. Poté přidáme špenát a trošku vody a necháme dusit pod poklicí. K dochucení přidáme sůl, pepř, rozmělněný česnek a žervé. Směs necháme ještě dvě minuty provařit a poté ji necháme chvíli zchladnout. Rozválené těsto potíráme touto nápní a sypeme sýrem.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *