Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY

Madeleines – Madlenky

Madeleines, nebo česky Madlenky jsou malé bábovičky, které jsou typické pro Francii stejně jako pro nás naše nedělní mramorová bábovka od babičky. Kromě boulangerií, kde se prodávají obvykle na gramáž stejně jako makronky (pro Čechy dost netypické), jsou sortimentem všech obchodních domů, kde je prodávají doslova v pytlích. Obvykle je jejich základní chuť vanilková, často doplněná o citrusové tóny – ať citron, tak pomeranč, já použila exoticky limetku. Francouzi na Madlenky používají formy, které připomínají ty na muffiny, základní tvar je mušle, která je z druhé strany naběhlá, takže madlenky moc dobře nestojí, jak je vidět i z fotek. Ale není třeba si zbytečně kupovat nové formičky, vystačíte si s tím, co máte běžně doma.

Madeleines

  • 2 vejce
  • 80g cukru
  • 20g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • kůra z limetky
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • 100g hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 100g rozpuštěného másla
  • máslo a polohrubá mouka na formičky

Nejdříve si vymažeme formičky máslem a vysypeme je polohrubou moukou (hrubou nedoporučuji, povrch je pak hodně moučný), můžeme použít jak formičky na madlenky, tak na pracny nebo košíčky. Bude jich potřeba zhruba 40, ale záleží na velikosti. Poté si v míse pečlivě vyšleháme vejce s oběma cukry a špetkou soli. Šleháme dokud nemáme v míse světlě žlutou nadýchanou pěnu. Poté přidáme jemně nastoruhanou kůru z limetky, a mouku s kypřícím práškem. Již nešleháme, jen pomalu přimícháme do pěny. Nakonec přilijeme šťávu z limety a opatrně vmícháme i rozpuštěné máslo.

Těsto vložíme na 2 hodiny do lednice, proto, aby vytvořilo charakteristické hrbolky na spodní straně madlenek. Po dvou hodinách těsto trošku ztuhne, ale to je spravně. Plníme ho do formiček zhruba ze 3/4, aby těsto nevyteklo. Pečeme pět minut na 200 stupňů a poté stáhneme troubu na 150 stupňů a dopečeme zhruba dalších pět minut. Výsledné madeleinky jsou jemně zlaté. Vychladné jemně pocukrujeme.

P.S. Je možné vynechat citrusy, ale část těsta obarvit kakaem.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *