Gastrotoulky

Snědeno v květnu, sněděno ve Francii

  Píšu článek, na který se těším zhruba posledních pět dní. Hledala jsem místo ve svém harmonogramu, kdy budu mít dostatek času i klid a tohle páteční ráno je ideální. Snídaně v posteli, sluníčko a žádný spěch, co víc si přát?

V neděli ráno jsem se vrátila z exkurze do Francie, procestovali jsme nadšeně regiony údolí Loiry a zámků na Loiře. Cítíla jsem se po návratu tak svěží, že když kolegové šli spát, já si sjela na nákup do Kauflandu, vyprala, uklidila byt a začala třídit šatní skříně :DD. Samozřejmě, že kromě památek, perfektní přírody nebo přátel, stojí na prvních pozicích mého zájmu jídlo… A o tom si dneska něco povíme.

1.Bagety

Být ve Francii a nestat se bagetožroutem? Nelze! Pravděpodobně se vám stane, že bagety s vámi budou trávit snídaně, obědy, ale i večeře, praxe je neúprosná. Bagety se ve Francii prodávají i na pumpách, kvalita i cena je rozdílna 0,7-1,2 eura, záleží na velikosti bagety, druhu, pekárně či supermarketu. Je třeba si říct, že i nejhorší den stará bageta ze supermarketu za půl eura chutnala lépe než česká, rozhodně netvrdnou tak jako v Čechách. Nejvíc jsme si oblíbili Rustique a makovou. Ideální k posezení s vínkem a sýry, případně jako náš typický oběd někde v zahrádách zámku – o bagetě a vodě :D. De facto jsem ve Francii spořádala toli pečiva jako za svůj celý dosavadní život, kromě psychické újmy to figura neschytala, spíš naopak, z čeho plyne poučení: Chceš li býti v plavkách hej, víno v sobě otáčej, chceš-li býti extra fit, bagety žer bez pochyb.

Tady máme jednu fotku z farmářských trhů, kde jsme nestihly bohužel nic nakoupit, fotila jsem za běhu z toalet. Nicméně takhle si Francouzi představují chléb. Člověk by i řekl, že zase bageta :D. Obecně ve Francii frčí bílá pšeničná mouka a moc se zd nedaří novým trendům moderní zdravé výživy, asi mají Francouzi svkělý metabolismus.

2.Croissanty a plundrové těsto

Jestli je něco dalšího na co narazíte na každém rohu, jsou to croissanty a pain au chocolat, případně závitky s krémem a rozinkami. Francouzi je ulamují, drobí a máčí v kávě, což bylo naším lidovým hlasováním na kibucu(společenství naší chatky) označeno za perverzní a nepochopitelné. Dále e objevily i názory, že by měl někdo vynálezt croissanty, co nedrobí… Veřme, že to bude brzy. Na rozdíl do Tesco croissantů a podobných řetězců v Čechách toto pečivo opravdu obsahuje máslo a nikoliv margaríny a jiné náhražky. Ať už bagety, tak i sladkosti a patisserii(zákusky) je nejlepší kupovat v pekárničkách Boulangerie, Patisserie; kde jde obvykle o ruční kvalitní výrobu.

3.Patisserie

Na obrázku je kávový Religieuse, jeden z nejlepších zákusků, které jsem ve svém životě mohla ochutnat. Bylo to v zapadlé Boulangerii v Meugu a asi nejlépe utracená dvě eura. Zákusek je z odpalovaného těsta jako větrníčky, ve Francii nejvíce z tohoto těsta frčí malé větrníčky, éclairs (banánky plněné zespodu a potažené polevou) a právě religiuses, obvykle kávové a čokoládové s vanikovým krémem. Je to neskutečně skvělá věc, odpalované těsto je úplně napěchované příjemně kávovým krémem, který je lehčí než naše krémy na bázi pudink-máslo; Francouzi ho nazývají cukrářský krém a tvoří ho z v zásadě velmi podobně jako my žloutkový krém. Éclairs jsou také boží a stejně nacpané podobným krémem. Z větrníčků se lepí dort St. Honoré, který mám také v plánu vyzkoušet, teď je ale čas na několik fotek francouzského cukrářského umění. Myslím, že nepotřebují ani komentář, přeju si, aby v následujících letech přibývaly recepty na tyto dobroty tady na blogu.

Další fotky budou patřit slanému pečivu na svačinky, bohužel jsem zapomněla fotit quiche, které jsou v tomto ročním období často zeleninové, Francouzi jim hodně fandí v obědovém čase. Jinak to jsou různé paštičky, taštičky, koláče podobné pizze.

 

4.Sýry

Tato fotka je už trošku extrémismus, pochází z farmářskáých trhů a nikde jinde už jsme na nic podobného nenarazili. Francouzi sýry zbožňují, jak je veřejně známo a jsou ideálním doplňkem k bagetě, většinu týdne jsme do sebe cpali uzrálé camemberty, které mají 350g a stojí od 1,5 eura výše, což uznejte, je taky skvělá cena. Dále různé druhy známých i neznámým uzrálých sýrů, které skvěle ladily k těstovinám. Podařilo se mi překonat sýrovou nedůvěru (až na nivu a rocqueforty) a musím říct, že v údolí Loiry jsou skvělé ovčí camamberty. To, co mi v Čechách ještě chybí je créme fraiche, který je koupitelný v našich končinách jen ve Spenceru, je to něco podobného jako hodně tučná zakysaná smetana. Skvělé ladí v dezertech, těstovinách i v dipech; snad si toho všimne brzy třeba i Madeta.

Celkov+ není asi potřeba rozpitvávt, že ve Francii se prodávají kvalitnější produkty než u nás, rozhlídnete se a vidíte jiné balení Coly, Milky, jogurtů Activie, zmrzlin Carte d’Or nebo Brumíků.

5.zmrzlina

Zástupce kopečkové zmrzliny, báječná malinová. Francouzi nefandí těm hnusným vaflovým retro kornoutkům, které jsou ještě ve většině Čech. Jasně, že i kopečková zmrzlina je lepší, ale i dražší, za stejnou cenu koupíte v supermarketu litrovou vaničku. Doporučuju zkusit lotuskovou, kterou jsme udolali po nočním úklidu chatky (rozlučková párty)…

6. Palačinky, které nemám na fotce, achjo. No nicméně je dělají na ulicích v živějších lokalitách Fracnie, obvykle stojí okolo 3 eur a můžete si říct, čím je chcete naplnit (pokud to zvládnete francouzsky). Možnosti bývají cukr-máslo, nutela, čokoláda, marmelády, lotusková pomazánka, skořice-cukr.

7.Sušenky, vafle a balené pečivo

Na obrázku jsou zrovna takové multikulty sušenky, které jsou po celé Evropě, ve Francii tedy obvyklé druhy hořká čoko a mléčná čoko rozšířily o bílou čokoládu, karamel, různé posypy jako lentilky atd. Francouzi zbožňují sušenky, my začali zbožňovat sušenkárny s ochutnávkami, jsme na levelu expert. Bohužel nemám fotky, jak vyjídáme mističky za debat, které jsou nejlepší – aneb proč jet do Chambordu a Amboise… 😀 Základním artiklem Loiry jsou máslové sušenky doplněné různými kořeními a ovocem, případně mandlové bezlepkové křupavé sušenky. V supermarketech naleznete asi cokoliv, na co si vzpomenete v přívětivých cenách. Desítky druhů sušenek a desítky baleného sladkého pečiva, jak croissantového typu, tak typu madlenek – piškotové těsto či kynutého brioškového. Ještě můžete ochutnat kulaté belgické vafle, které jsou hutné, sladké, kalorické a děsně dobré. Do Francie také pronikají britsko-americké vlivy v podobě donutů a muffinů.

8.víno

Proč je až na osmém místě? Naše chatka se obává označení  alkoholismu, tedy o víně jen krátce… Víno se pije, víno je boží od 3 euro výše, nejvyšší ochraná známku je AOC. V údolí Loiry si užíjí nejvíce fanoušci bílého, případně růžového vína.

9.Ještě dortíky a káva

Nebylo řečeno, že Francouzi hodně sladí, ať dorty, tak třeba čokoládovou pěnu nebo další “kalíškové” dezerty, které mají v půltu u mléčných výrobků. Tenhle čokoládový dort nemohl můj kolega ani dojíst :D. To, že jsou hodně sladké třeba makronky, o tom také nemusíme mluvit (jejich módní vlna ve Francii už dost opadla). Kávu pijí Francouzi obvykle ve formě silné překapávané s mlékem, na chatce jsme měli konvičku na překapávanou kávu a když jsme chtěli ohřát vodu, bylo to peklo, je to ďábelský nástroj. Cappucina a latéčka se ale už také šíři, stejně jako ve Francii vysoká obliba McDonaldu, který má levnější snídaňové nabídky než u nás. Vzpomínat na nákup v McDrivu, kdy naším vozidlem byl košík s dětkou sedačkou napěchovaný jídlem, radši teď nebudeme. A na angličtinu zapomeňte, i v McDonaldu… 😀

10.marmelády, slaný karamel, hořčice ve skle

Sortiment ve skle, který vypadá jako prima dárek, který někomu dovezete. Maximálně dvě eura, hezky to vypadá… a ejhle tu svojí tašku najednou nejde zvednout :D. Ale jinak vše prima kvality, marmelády mají roztodivné chutě a já si před lety velmi oblíbila švestkovou. Slaný karamel je slaný karamel, a že ho Francouzi zbožňují.

11. Slané křupání a další postřehy

Na obrázku jsou slané krekříky, na které snadno vznikne závislost a to i v jejich sýrové formě. Jsou téměř v každém obchodě a jejich cena začíná na 60 centech, ve výsledku jsme je kupovali nejméně čtyřikrát. Pak se u nás objevily několikrát i maxibalení brambůrek lays, měly tuším 400 gramů, což už je slušná nálož. Slaný sortiment se docela rozchází s českým jako sušenky a Francouzi si zdá se hodně potrpí na bylinkové brabůrky a křupání.

Co se týká supermarketu, ceny jsou velmi příznivé, dařilo se nám sehnat čtyři bílé jogurty i za půl eura. Ceny masa jsou taky snesitelné, například zhruba 5,5 eura za čtyři kuřecí prsní řízky. Vyšší cny musíte očekávat třeba u šunky. Zelenina a ovoce je o trochu výše než u nás, což bývá u francouzských potravin standardní, přišlo nám vtipné, že v obchodech Leclerc mají obsluhu, která vám zváží zeleninu a ovoce a podivně ne moc průhledné jemné pytlíky, které připomínaly různým lidem bůhvíco.. 😀 Dále jsou kusové zmrzliny jen na pumpách a v supermarketu naleznete buď vaničky nebo balení zmrzlin po čtyřech kusech, Francouzi jedou i zde těžce na množství. Často narazíte na slevy 5+1 zdarma a podobně, zejména u vín.

Cenově vysoko jsou na naše poměry nabídky restaurací, menší pizza pro jednoho například 9 euro. Polední meníčka od 12 euro a mohla bych pokračovat. Jídelní lístky jsou obvykle pouze ve francouzštině, což jistě mnohokrát musí způsobit vtipné situace, zejména když dvě třetiny z nabíky pizz obsahují kozí sýr či vejce a margarita olivy :D. Pokud chcete pro nás tradičnější pizzu, kamarádi si chválili pizzu z kebabárny (bylo to Loches). Ale je velmi snadné koupit na ulici zmíněné palačinky, plněné bagety či suché bagety a ulamovat je tak jako my nebo Francouzi, rukou zabořenou v pytlíku a za chůze.

A nakonec je libo slepičku nebo kachničku?

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *