Světlý piškot s tvarohovo pudinkovým krémem a ovocem je buchta, kterou potěšíte přesně ty, co nemají rádi hutné krémy a čokoládu. Protože budete mít celý plech, který vystačí minimálně na dvacet kousků, budete připraveni i na početnou návštěvu nebo oslavu. Je to jeden z “dietnějších” dezertů díky nízkému množství přidaného tuku, množství bílkovin z tvarohu a v krému schované stévii. Nemusíte se bát, že by stévii jako sladidlo v krému někdo poznal a stěžoval si, testovala jsem to u nás doma a nikdo námitky neměl. Stévie ztrací 90% nádechu sladidla převařením, proto je třeba přidat ji už do pudinku. Želé používám žluté cukráské, protože dr. Oetker ještě nepřišel s čirou variantou a dortové želé od stejné značky je peklo na zemi, trhá se, vytváří mapy, bublinky a celkově ho mohu doporučit pouze jako glazuru.
Piškot s tvarohovým krémem a ovocem
- 5 vajec
- 200g cukru třtinového
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečení
- 5 lžice oleje(slunečnoicový/olivový)
- 200g hladké špaldové mouky
- máslo a hrubá mouka na vysypání plechu
krém:
- 0,5l mléka
- 3 lžíce tekuté stévie (či šest lžic cukru)
- 3 lžičky domácího vanilkového cukru
- 2 vanilkové pudinkové prášky
- 2 vaničky nízkotučného tvarohu
- 1 balení zakysané smetany
- 1 želatinový ztužovač
ovoce v želé:
- kompotované či čerstvé ovoce (já použila 2 plechovky mandarinek a jednu meruněk)
- 1 lžiška stévie (záleží na sladkosti nálevu)
- cukrárenské želé (žluté) od dr. oetkera (nikoliv dortové!)
Nejdříve si připravíme velký hluboký plech vymažeme ho máslem a vysypeme hrubou moukou. Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vylijeme do velké mísy, žloutky si necháme stranou v malé mističce. Bílky šleháme mixérem do tuhého sněhu a poté s třtinovým cukrem znovu dotuha. Poté přisypeme kypřící prášek a postupně i odložené vaječné žloutky. Poté přišleháme ještě olej a nakonec i špaldovou mouku. Hladké těsto vlijeme do připraveného plechu a pečeme na 150 stupňů zhruba 40 minut, povrch musí být zlatavý. Po upečení necháme vychladnout.
Na krém si nejdříve uvaříme hustý pudink z mléka, pudinkových prášků, stévie/cukru a vanilkového cukru. Horký pudink necháme s občasným promícháním vyhladnout na pokojovou teplotu. Poté vyšleháme pudink ve velké míse s tvarohy a zakysanou smetanou. Želatinový ztužovač připravíme dle návodu, obvykle se prášek smísí se 100ml teplé vody a metlou minutu intenzivně míchá. Následně se k němu přidá lžíce krému, aby se spojil a tato směs se vlije do zbytku krému, který se prošlehá. Tento krok vám usnadní pozdější krájení, krém neteče, ale zároveň je množství želatiny takové, že neztuhne příliš. Výsledný krém poté vlijeme na upečení piškot a povrch pořádně uhladíme. Buchtu necháme v lednici alespoň hodinu chladit.
Posledním krokem je ovoce zalité želé. Ideálně použijeme kompotované ovoce a nálev slijeme stranou. Nálev by měl mít 500ml, pokud má méně doplníme vodou, pokud více, ulejeme. K této tekutině přidáme sáček žlutého cukrárenského želé (čiré se tuším stále nevyrábí) a lžičku stévie či cukr dle chuti, záleží, jak je nálev kyselý. Poté přivedeme tekutinu k varu a jednu minutu provaříme. Želé si odendáme z plotny lehce zchladnout a mezitím si na buchtu naskládáme ovoce. To nakonec zalijeme želatinovým nálevem pomocí naběračky. Necháme v lednici vychladit a ztuhnout minimálně po dobu dvou hodin.
P.S. Samozřejmě je možné jak do krému, tak vrchního želé použít práškovou želatinu, která je cenově nejvýhodnější variantou. Zároveň i na práci nejotravnější, protože tuhne až po docela dlouhé vodě. Důležité je při manipulaci s ní myslet na to, že se rozmíchává až v horké tekutině, takže do pár lžic horké vody vmíchat lžíci želatiny a lehce zchladnou kapalin zašlehat do krému. U vrchního želé je důležité před poléváním (vystačíme si se 2 lžícemi želatiny) nechat kapalinu pořádně vychladit, pokud vás tlačí čas, tak i v lednici a teprve poté buchtu polít a znovu delší čas čekat.