Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Zdravý tvarohový koláč

  Tvarohový koláč vznikl tak, že mi kdysi zbyla náplň do buchet, kterou mi bylo líto vyhodit. Vzpomněla jse si na tvarožníky, do kterých se přidává krupička a zkusila jsem to. Vznikl z toho prima koláček, který jsem se rozhodla opakovat nejen ze zbytků. Nemá přidaný tuk, a jak naložíte se slazením, je jen a jen na vás. Já kombinovala oblíbenou stévii a zero sirup s javorovou příchutí, vy může použít i klasický javoráč, vanilkový cukr, agáve a nebo med. Tvaroh používám vaničkový a jemný tvaroh v papíru, oba jsou nízkotučné. Koláč jsem nakonec zdobila ovocem, ale můžete si ho zamíchat už před pečením do těsta, vytvoří trochu barevné mapy. Příště se chystám tenhle recept “ozdravit” sušenkami oreo :D, myslím, že mohou být moc kontrastně pěkné na řezu. Užívejte jara a snídaní :).

Zdravý tvarohový koláč (malá dortová forma, poloviční)

  • 2 vejce
  • 1 lžíce stévie
  • 2 lžíce javorového zero sirupu (lze nahradit klasickým javoráčem nebo vanilkovým cukrem)
  • půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 tvaroh v papíru
  • 1 vanička nízkotučného tvarohu
  • 4 lžíce krupičky
  • máslo a krupička na vysypání formy
  • mandlové lupínky
  • ovoce – borůvky nebo jiné oblíbené

Nejdříve si vyklepneme do misky vejce a rozšleháme je se stévií a javorovým zero sirupem, poté přisypeme i kypřící prášek. Přidáme tvarohy a vidličkou vymícháme. Nakonec přisypeme i krupičku. Malinkou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme krupičkou. Těsto rovnoměrně rozetřeme do formy, posypeme mandlovými lupínky a dáme péct na 120 stupňů na zhruba 50 minut, povrch lehoučce zezlátne a koláč naprosto zpevní. Po upečení necháme vychladnout, koláč trošku klesne. Konzumujeme nejlépe při pokojové teplotě s čerstvým ovocem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *