RECEPTY,  Snídaně,  Zdravé/Fitness

Proteinové sušenky bez cukru (low carbs)

Hodně dlouho jsem váhala, jak využít protein jinak než na proteinové lívanečky (ty brzy také sepíšu do příspěvku), hlavně protože mi na pití moc nechutná. Tak jsem začala péct sušenky, první byly docela fajn, ale nenavážila jsem si suroviny. Druhé sušenky byly díky špatné skladbě surovin dost suché a dusivé. Napotřetí to bylo už fajn, ale pro změnu jsem je spálila. Čtvrtý pokus – uff – byl upečenen bez výraznějších problémů a už to chtnalo i tak, jak jsem si přála. Sušenky jsem testovala nezávisle na třech lidech (ženské i mužské pohlaví zastoupeno), kteří protein ani stévii nekonzumují (pokud jim to nepodstrčím já) a překvapivě se ukázalo, že tímto testem prošly velmi dobře. Tedy, sušenky všem doopravdy chutnaly. Vtip je v tom, že nejspíš nepoznáte, že jsou něčím zvláštní, maximálně, že jsou příliš syté. Jsou po upečení křupavé, jsou sladké a jsou i jemně máslové. Nenechte se ale zmýlit, jedna dávka obsahuje 70g čistých bílkovin a více, což je srovnatelné skoro s 300g kuřecího masa (a to už je masakr).

P.S. Samozřejmě, že ty hezčí s borůvkovobrusinkovou náplní jsou poslední pokus, který jsem navážila. Meruňková náplň (ty ošklivější :D) jsou pokus č.1.

Proteinové sušenky bez cukru

  • 1 vejce
  • 2 lžičky tekuté stévie
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečení
  • 65g vanilkového proteinu
  • 15g mletých mandlí
  • 20g arašídového másla
  • 30g másla
  • marmeláda bez cukru (nebo ovoce, nejdříve meruňková, pak borůvkovobrusinková)

Příprava sušenek je velmi expresní, zabere vám deset minut před spaním a než se vykoupete, budou i upečené. Nejdříve vyklepnete do menší misky vejce a přidáte stévii a kypřící prášek. Směs jemně promícháte, poté přidáte protein, mleté mandle, arašídové máslo a máslo. Následně z této směsi uhněteme měkkčí těsto. Na menší pekáček si rozložíme pečící papír a z těsta děláme menší kuličky (asi ve velikosti raffaela), ty pak ropláceneme a uděláme v nich hlubší důlek. Budoucí sušenky poté naplníme troškou marmelády bez cukru nebo ovocem. Marmeláda bez cukru se hodí zejména proto, že nekaramelizuje tolik jako běžná a nebudete mít ve středu sušenky beton. Pečeme na 120 stupňů zhruba 50 min.

P.S. Pokud se chcete vyhnout máslu, použijte kokosový olej. Ale, co se týká složení tuků, je máslo zdravější varianta a je ho opravdu málo.

P.P.S. Z těsta je samozřejmě možné upéct i cookies, pokud přidáte nasekanou čokoládu a na plech vyskládáte spláclé kuličky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *