Dorty a zákusky,  Nepečené dezerty,  RECEPTY

Tiramisu bez vajec

Letí to, tedy letí čas, po který žije tento blog. Dneska píšu jubilejní 50. příspěvek, což bych asi ani netipovala. Doufám, že další padesátka v nové grafice naskáče rychleji než ta první. Je tepleji, roste už pěkné ovoce a zelenina,  je světlo na focení a jde fotit i venku, co víc si přát :). Dneska rozepisuji recept na tiramisu, které se drží tradičích receptů s výjimkou právě (ne)použití vajec. Není to kvůli strachu ze salmonely a dalších věcí, ale proto, že chuťově žloutky snesu asi pouze ve žloutkovém krému, pudinku nebo vánočních úlcích; jinde mi výrazně nesedí. Pokud použijete v tiramisu vejce, z větší části jejich chuť přebije mascarpone a to je taky docela škoda. Když to shrneme, recept je pro ty, kteří nechtějí tvořit prvotní originální recept, ale chtějí se mu přiblížit touto verzí.

P.S. Nečekejte v tuhle chvíli za a)nic zdravého, za b)počítání kalorií, za c)recept za pár kaček d)čistou kuchyň, za e)že to bude v lednici ještě zítra.

Tiramisu (obří zapékací miska)

  • 2 balení mascarpone(500g)
  • 2 balení smetany ke šlehání
  • 2 balíčky smetafixu
  • 2 vanilkové cukry
  • 9 lžic moučkového cukru
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • 1,5 hrnku presa nebo velmi silné kávy
  • 0,5 hrnku amaretta
  • kakao

Tiramisu můžete samozřejmě dělat z poloviční porce surovin – tiramisu vyjde do základní zapékací mísy z Ikey. Důležité je mascarpone, které kupuji v Lidlu, kde mají velmi dobré, a kupuji zde i amaretto za solidní cenu. Moje amaretto má 27% alkoholu, prodávají se i různé náhražky, které mají alkoholu i chuti zhruba polovic. Amaretto lze také použít do všech moučníků, kám dáváte běžně rum a tím je vylepšit.

Nejdříve si uvaříme kávu, když je vychladlá tak přidáme amaretto. Do velké mísy vylijeme smetany a vysypeme smetafixy, které nám umožní šlehačku rychleji vyšlehat. Když je tuhá přidáme mascarpone a cukry a znovu prošleháme. Výsledkem je středně tuhý hladký krém, který se pěkně roztírá. První polovinu piškotu postupně namáčíme (zhruba na dvě sekundy) do amarettové kávy a skládáme na celé dno mísy, čím pravidelněji, tím lépe to bude vypadat na řezu. Poté naneseme polovinu krému a uhladíme. Postupně naskládáme druhou polovinu namočených piškotu, které lehce přitlačíme a poté přidáme druhou polovinu krému. Uhladíme povrch, co nejvíce to jde a hustě poprášíme kakaem, které po zvlhnutí dodá dezertu skvělou chuť.

P.S. Pokud chcete mít na povrchu srdce jako já, vystříhejte z papíru tenké šablonky, a před poprášením kakaem, je naskládejte na povrch tiramisu. Po zvhnutí pomocí nože opatrně odstraňte.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *