Muffiny jsou něco, k čemu se jako bumerang vracím. Před deseti lety to byl velký hit, pak je pekl každý a následně docela omrzely a nikoho na zadek už neposadí. Stejně i já si dala s muffiny docela pauzu a docela mě bavily cupcaky, na které někdy přidám recept. Každopádně, ségra si přála o víkendu čokoládové “muffinky” a mám požebrala o ty s jablíčky a skořicí, a tak jsem šla péct a nadšení se obnovilo. Z velké části mi byl kdysi inspirací recept od Kitchenette, který používá jogurt a muffiny krásně zvláční. Dalšími alternativami jsou zakysaná smetana či podmáslí, které používají některé recepty. Ať už si vyberete tento nebo jakýkoliv jiný, minimálně děti budou z muffinků nadšené.
Muffiny
(cca 24 kousků)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru třtina
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vrchovatá lžička kypřícího prášku
- 2 vejce
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1/2 hrnka oleje
- 1/2 hrnku mléka (+navíc)
- hodně nasekané čokolády
- 1 jablko nakrájené na kousky
- 2 lžičky skořice
- hrst hrozinek/brusinek
Připravíme si 2 mísy, jednu na suché ingredience a druhou na mokré. V jedné smícháme mouku, kypřící prášek, sodu, špetku soli a cukr. V druhé smícháme jogurt, mléko, olej a vejce. Poté přimícháme mokrou směs k suché. Těsto si rozdělíme na poloviny, do jedné přimícháme skořici, kostičky jablek a hrozinky. Do druhé kakao, nasekaou čokoládu a trošku mléka. Čokoládu si vybírám podle chuti, lze hořká, mléčná, často míchám i s nugátovou (například RitterSport). Těsto rozdělíme do košíčků na muffiny, do každého zhruba vrchovatá lžíce, aby těsto naplnilo 2/3 košíčků. Pečeme na 130 stupňů zhruba 40 minut, můžeme ozkoušet špejlí.