Dorty a zákusky,  RECEPTY

Košíčky s vanilkovým krémem a ovocem

  Tohle je jeden z mála receptů, kterým se zavděčím i svojí sestře. Košíčky jsou křehké s máslovou chutí, krém je jemně vanilkový a ovoce šťavnaté. Myslím, že by z receptu byly pěkné i tartaletky větších rozměrů. Přímo toto křehké těsto jsem si velmí oblíbila, protože košíčky jdou velmi snadno vyklopit (a šly by zřejma i zastudona), což ne vždy platí; mám i pěkně škaredé zkušenosti, co se týká právě křehkého těsta. Jedny Vánoce jsem s tím chtěla házet vzteky o stěnu, ale jinak dobré že. Košíčky vydrží dlouho  v závislosti na tom, jaké ovoce použijete a jestli košíček zalijete želatinou – v chladu je to možné až 10 dní. Hodí se tedy také, pokud musíte upéct něco o pár dnů dopředu nebo jako vánoční cukroví. Další možností, jak se předpřipravit, je upéct si košíčky a plnit je krémem po částech – neplněné košíčky v chladu vydrží až měsíc. Hodně štěstí, pokud si je na víkend naplánujete, to piplání za to stojí!

IMG_0173

Košíčky s vanilkovým krémem a ovocem

(pekla jsem třetinové množství)

křehké těsto:

  • 420g hladké mouky
  • 80g moučkového cukru
  • 210g másla
  • 3 žloutky

krém:

  • 400ml mléka
  • 6 žloutků
  • 4 lžíce rumu
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 130g másla

marmeláda, ovoce, případně cukrářské želé

 

Nejdříve si uhňoucáme těsto; smícháme mouku a cukr, přidáme žloutky a chladné máslo nakrájené na kostičky,a následně vypracujeme hladké kompaktní těsto, které uložíme alespoň na dvě hodiny do lednice.

Poté vymažeme formičky na košíčky lehce olejem a těsto do formiče postupně vtlačujeme. Sama si vždy udělám kuličku, splácnu ji do košíčku a pořádně vymačkám do formičky, těsto má spíše sklon slehnout se při pečení na dno košíčku, takže se snažte zaměřit na to, aby bylo dost těsta i v krajích. Košíčky pečeme do lehce zlatavé barvy na 125 stupńů, je to zhruba 10-15 min. Po chvilce chladnutí pomocí chňapky vyklopíme a necháme vychladnout.

Poté si připravíme krém – v dostatečně velkém hrnci metlou prošléháme mléko, vanilkové cukry, žloutky a pudinkový prášek. Směs přivedeme k varu a uvaříme hustý pudink. Následně si napustíme do dřezu trochu studené vody a hrnec do ní vložíme, přilijeme rum a šleháme dokud hmota není vlažná, poté přišleháme ještě máslo a moučkový cukr. Krém necháme čtvrt hodiny chladnout v lednici a před plněním košíčku znovu prošleháme. U všech pudinkových krému toto dvojí prošlehání zaručuje lehkost a vzdušnost krému.

Finální fáze probíhá tak, že do košíčků dáte trošku oblíbeného džemu (asi velikosti lískového oříšku), nastříknete krém zdobícím sáčkem – použila jsem velmi širokou zdobičku se zářezy a košíček plnila na jedno “zmáčknutí”. Košíčky ozdobíte ovocem, které máte po ruce, výborné jsou kompotované mandarinky, ale kreativitě se meze nekladou, v létě budou skvělé i maliny a borůvky. Pokud plánujete košíčky skladovat déle, raději je ztuhle ještě potřete cukrářským želé.

P.S. Pokud by vám zbyl krém, je možné vytvořit prima poháry, ve kterých postupně proložíte piškoty, ovoce a krém.

IMG_0175

IMG_0191

IMG_0187

IMG_0209

 

2 Comments

    • LucaS

      Dobrý den, zhruba středně velkou (winton) “hvězdičku”, používám kovové s plastovým sáčkem, hezky zdobí a lze je dobře umýt.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *