Domácí suroviny,  RECEPTY

Karamelizované vlašské ořechy

  Je to zhruba rok, kdy jsem poprvé ochutnala domácí karamelizované vlašáky, které byly původně určené jako prezent na jednu vánoční peďáckou akci. Šokovalo mě, že vlašské ořechy můžou být až tak moc dobré. Kouzlo celého tvořivého procesu je v krátkém povaření ořechů, které odstraní zbytečnou hořkost ořechů a dovolí cukru, aby je pořádně obalil. Celkově je postup tak moc snadný, že ho zvládne i dítě a budete mít ve spíži pytlík báječných ořechů, které můžete zobat či nasekat do jogurtu nebo použít jako krásnou tečku na ovocný koláč.

IMG_0196

Karamalizované vlašské ořechy

  • 200g vyloupaných vlašských ořechů
  • 80g krupicového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce oleje

Postup přípravy je velmi snadný, v menším hrnci přivedeme vodu k vodu varu a vhodíme do ní ořechy. Zhruba dvě minuty ořechy necháme vařit a poté vodu slijeme. Hrnec se slitými ořechy necháme otevřený, občas s ním zatřeseme, aby unikla pára. Po chvíli k ořechům přisypeme cukr a skořici a řádně promícháme, aby se nám ořechy obalily. Když je hotovo, rozpálíme si větší pánev a pokapapeme ji lžící oleje. Ořechy vhodíme do pánve a na středním plameni opákáme zhruba deset minut, cukr zkaramelizuje a ořechy se lehce opečou. Poté si přeložte pečící papír a ořechy na něj vysyptéme, zabránmte tak, že by se teplé přilepily k talíři nebo příliš k sobě. Když vychladnou můžete je buď zpracovat sežrat hned, nebo je na suchém místě uskladnit až na několik měsíců.

P.S. Co se týká koření, je možno experimentovat, skořici vyměnit za vanilkový cukr nebo ořechy smíchat jen s cukrem a následně je dekadentně posypat troškou soli.

IMG_0193 IMG_0198

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *