Pamatujete si na kokosovou buchtu, která se po upečení polévala smetanou? Je zpátky v nové verzi, která je bez laktózy. Buchta je chuťově velmi podobná, měkká, zvlhlá, kokosová, ale o něco “lehčí” než původní recept, který obsahoval více tuku – jak v těstu, tak právě ve smetaně. Použitý cukr lze nahradit stévií, či jiným sladidlem a získáte tak zdravý dezert. Čokoládová poleva a zakysaná smetana jsou pomyslnou třešničkou.
Nejlepší kokosové řezy bez laktózy
(mini dortová forma)
- 2 vejce
- 50g cukru krupice
- 100+100 ml kokosového nápoje Alpro
- 15ml oleje
- 20g strouhaného kokosu (+2 lžíce)
- 80g špaldové mouky (nebo pšeničné hladké)
- 1/2 kypřícího prášku na pečení
- 1 lžíce moučkového cukru
- máslo a kokos k vysypání formy
- čokoládová poleva k podávání (čokoláda rozpuštěná s kokosovm nápojem), zakysaná smetana
V míse si lehce rozšleháme vejce s cukrem metličkou a poté přimícháme olej. Postupně přidáme i 100ml kokosového nápoje, olej, 20g kokosu, mouku a kypřící prášek – metlou umícháme konzistentní těsto. Mini dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Poté vlijeme těsto a povrch posypeme směsí moučkového cukru s dvěma lžícemi kokosu. Pečeme zhruba půl hodiny na 150 stupňů, dokud není povrch zlatavý. Ihned po vytažení koláč polijeme zbylými 100ml kokosového nápoje a necháme nasát. Po vychladnutí vyndáme z formy a jednotlivé porce servírujeme s čokoládovou omáčkou a zakysanou smetanou.