Koláče, bábovky, muffiny,  RECEPTY,  Snídaně

Šlehačková bábovka jako Studentská pečeť

  V rámci posouvání hranic kreativity jsem se posunula až k nabourávání stereotypů českých bábovek. Cítím poměrně zlomyslnou radost, když liju do české bábovky italské amaretto místo rumu a brusinky “sypu” místo hrozinek. Vzhledem k tomu, že jsem jinak použila poměrně klasický a tradiční recept, považuji míru výtržnictví za snesitelnou. Inspirovala jsem se čokoládou Studentská pečeť v tom směru, že jsem použila sušené ovoce, ořechy a kakao. Všechno vesele vyšlo a z ujídání brusinek v amarettu vnikl poměrně hezký sobotní podvečer.

IMG_0143

Šlehačková bábovka ja Studentská pečeť

  • 4 vejce
  • 250g cukru krupice
  • 150ml oleje
  • 1 balení smetany na šlehání
  • 350g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek na pečení
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 hrsti sušených brusinek
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • amaretto
  • máslo+hrubá mouka na vymazání formy
  • moučkový cukr

Nejdříve si namočíme brusinky a ořechy do ameretta – zalijeme tuto směs v misce, tak, aby bylo téměř vše potopené, můžeme pro lepší nasátí vložit na chvilku do mikrovlnky a poté promíchat a nechat odstát. Následně se vrhneme na těsto a rozdělíme vejce na bílky a žloutky, bílky dáme do menší mísy a žloutky do větší. Bílky si ušleháme na tuhý sníh – první šleháme sníh, abychom nemuseli drbat metly od šlehače. Poté ušleháme žloutky s cukrem a olejem do konzistentní směsi. Poté k této žloutkové směsi přidáme i smetanu (pokojové teploty) a mouku s kypřicím práškem. Pořádně prošleháme a lehce vmícháme sníh z bílků. Poté odebereme zhruba 1/4 těsta a obarvíme ji kakaem. Do zbytku světlého těsta přidáme namočené brusinky s nasekanými ořechy i amarettem.

Bábovkovou formu pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Poté navršíme půlku světlého těsta, na ně kakaové a zakryjeme druhou polovinou světlého. (Dobře se mi pracuje s vidličkou, kterou těsto uhladím až ke krajům formy.)  Nakonec ve vlnách do hloubky projedeme těsto vidličkou, aby se nám při pečení vytvořil vzorek. Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů hodinu. Poté necháme lehce vychaldnout a překlopíme na talíř. Nakonec pocukrujeme přes sítko moučkovým cukrem.

IMG_0139

IMG_0154 IMG_0137

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *