Dorty a zákusky,  RECEPTY,  Snídaně

Domácí kremrole

Říká se – happy jak dva grepy – a přesně tak jsem se cítila, když jsem po půl roce pekla kremrole. Možná vás překvapí, že recept na ně není vůbec složitý, mě to ostatně kdysi taky překvapilo. Jediný trik je dostat do ruky navíjení těsta na trubičky, ale to se s každou další kremrolí zlepšuje přísahám. Těsto dělám se zakysanou smetanou a máslem, některé recepty pracují s listovým, ale tohle je dokonale máslové a křehké. Plus jsem kdysi někde četla, že kremrole z listového těsta rychleji tvrdnou. Pokud teď váháte, že vám kremrole z cukrárny nechutnají… tak klid, mně taky ne 😀 ale tyhle ano. Tentokrát jsem dělala recept z poloviční dávky a upekla minikremrolky, měla by to být asi větší piplačka, ale ani mi to nepřišlo, byla to zábava mezi, před a po biatlonu kremrole kropené slzami 😀 Gábi díky za to zlato, mimochodem!

P.S. Ségra zas hlásila, že co se týká mojí budoucí svatby, jsem autonomní jedinec a aspoň po nikom nebudu nic chtít.

IMG_0070

Domácí kremrole

(poloviční dávka, viz tácek minikremrolí)

  • 190g hladké mouky (plus mouka na vál)
  • 100g zakysané smetany
  • 125g másla
  • olej na potření kovových trubek
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posyp

náplň:

  • 1 bílek
  • 25 g krupicového cukru
  • 50g krupicového cukru (do rozvaru)

Nejdříve si připravíme křehké těsto, které je vhodné nechat odležet alespoň hodinu v lednici. Odvážíme do mísy mouku, přidáme zakysanou smetanu a rozkrájené máslo. Zpracujeme nejdříve vařečkou, potom rukou tvárné těsto. Těsto vložíme do pytlíku a necháme odpočinout v lednici, stačí hodina, ale muže být v lednici klidně dva dny, nebo můžete upéct polovinu kremrolí a další den další. Odleželé těsto vyválíme na válu podsypaném moukou na podlouhlý obdelník, šířka by měla být taková, jako když pracujete s listovým těstem (2 mm dejme tomu), poté rozkrájíme těsto na dlouhé proužky, které budou mít šířku podle toho na jaké trubičky je budeme navíjet – na klasické asi 2 cm, na maličké stačí 1 cm, uvidíte jak vám to půjde. Cílem je obmotat kovové trubičky (opatlané olejem) tak, aby se namotávaný proužek vždy kousek překrýval. Dále musí zůstat, alespoň kousek okraje, jinak trubky po upečení nevyndáte, a pokud máte kovové trubičky rozšířené, začínejte vždy u širší strany. Pokud vám nařezané proužky nevystačí, stačí napojit novým a kremroli domotat, pokuste se o estetiku a spoje mějte na “stojací straně kremrolí”, pokud budete motat kemrole z moc proužků, nebudou tak kompaktní a při vyndavání z trubek se mohou rozložit. Namotané kremrole pokládejte na plech vyložený pečícím papírem, před pečením je potřete vejcem – pozor jen těsto, ne kovový okraj, jinak hrozí, že se vám vejce připeče a kremroli po upečení z trubičky bez zničení nesundáte. Je hezké potírat vajíčkem+jedním žloutkem, kremrole mají hezčí a lesklejší barvu. Pečeme je na 150 stupňů dozlatova, malé jsem pekla asi 25 min, větší se budou péci déle. Po vytažení z trouby se ihned chopte chňapky, dvou, nebo složeného ubrousku papírové úterky a vyndavejte kovové trubičky z kremrolí – nejvíce osvědčený postup je mít na levé ruce rukavice a kremroli lehce objímat a druhou rukou s papírovým ubrouskem/utěrkou (aby to nepálilo) kovové trubičky vytahovat. Když dobojujeme, necháme je zchladnout a vrhneme se na náplň.

Náplň do této várky malých kremrolek bude doopravdy jen z jednoho bílku, tedy dělala jsem pro jistotu ze dvou, ale polovina mi zbyla, takže jí využiji do krému na dort. Začneme tím, že si vyšleháme 1 bílek dotuha a přidáme 25g cukru a vyšleháme do tuha. Poté si do malého kastrůlku nasypeme 50g cukru, přilejeme tolik vody, abychom cukr ponořili (a nebyl jen zvhlý) a přivedeme k varu, cílem akce je cukrový rozvar, tedy sirup, který má zhruba konzistenci ovocného sirupu, z kterého si děláte šťávu. Pokud si to nedokážete představit, nechte prostě cukr s vodou tři minuty vařit a bublat. Když je cukr svařený za stálého šlehání ho pomalu přilévejte k vyšlehanému bílku. Cukrový rozvar je extra horký a tudíž se postará o tepelnou úpravu vajec, což je fajn. Šlehejte hmotu tak dlouho, dokud není teplá a poté ji uložte alespoň na hodinku do lednice, aby se bílkový sníh lépe plnil do kremrolí.

Finiš je už snadný – bílkový sníh naplníme do sáčku a vždy nastříkneme do kremrole z jedné i druhé strany. Hotové kremrolky pocukrujeme moučkovým cukrem a naskládáme na tácek. Nejlepší jsou v den upečení.

IMG_0063

IMG_0068

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *