“Kreativitě se meze nekladnou”, definitivně jsem si to vzala k srdci 😀 a kromě tradičních věcí, které dělám opakovaně (příště přibyde recept na kremrole), zkouším i spoustu nových. Někdy, to nevyjde, poslední blbá zkušenost pochazí ze zebrovaného tvarohového dortíku, který je na internetu krutě populární, ale u mě chuťově pohořel. Naopak, někdy to vyjde fakticky fajnově, jako u tohoto brownie dortíku s jahodami. Chtěla jsem udělat něco speciálního po úspěšných státnicích moji spolubydlící, protože jako konzument toho “snese hodně”, prostě není konzerva a má ráda vlhké dortíky. V těstu najdete banán, špaldovou mouku, stévii i kokosovo-rýžové mléko; je to tedy relativně zdravý dortík.
Lehký brownie dortík s jahodami
- 1 vejce
- 3 lžičky tekuté stévie
- 1 menší banán
- 2 lžičky oleje
- 100ml kokosovo-rýžového nápoje alpro
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečení
- 10g kakaa
- 60g špaldové mouky
- 20g nasekané hořké čokolády
- máslo a hořká čokoláda k vysypání zapékací misky
K dokončení:
- 50g hořké čokolády
- 2 velké lžíce zakysané smetany
- 2 lžičky cukru
- balení jahod
- čokoládové filigrány
Nejdříve si připravíme čtvercovou jednoporcovou misku (klasika z Ikey), vymažeme ji máslem a vysypeme kakaem. Poté si v míse rozamčkáme vidličkou banán a přidáme stévii, vajíčko a prošleháme. Poté přidáme jogurt, olej, kokosové mléko a znovu promícháme. Následně přidáme kakao, mouku a kypřící prášek. Úplně nakonec přidáme ještě nasekanou čokoládu a těsto vlijeme do vysypané zapékací misky. Pečeme zhruba 45 minut na 150 stupňů, dokud povrch pořádně nezpevní. Po vytažení z trouby necháme pět minut odpočinout a vykopíme na talíř. Zchladlý dezert pokryjeme krémem, který připravíme smícháním rozpuštěné čokolády s cukrem a zakysanou smetanou pokojové teploty (jinak by se krém srazil). Naneseme na korpus a pokryjeme jahodami a čokoládovými filigrány.